Medling i kommunkonflikt

Facket och arbetsgivarna har gett upp. De klarar inte själva av att förhandla fram nya löner i den kommunala sektorn. Nu kallas medlare in för att överbrygga klyftan.
Fackförbundet Kommunal har kommit överens med Landstingsförbundet och Kommunförbundet om att ta hjälp av förhandlingsmedlare i de pågående löneförhandlingarna för 420 000 medlemmar. Medlarinitiativet är gemensamt, men är också i stort sett det enda som parterna är överens om. Kommunförbundets förhandlingsdirektör Markus Gustafsson beskriver möjligheten att lyckas utan medlarhjälp som helt körd. Kommunal instämmer: - Vi kommer inte längre. I alla fall inte inom rimlig tid, säger Kommunals avtalsombudsman Håkan Pettersson. Parterna kommer snarast att börja arbetet med att utse medlare. Bakgrunden är Kommunals missnöje med löneutvecklingen inom kommunerna och landstingen. Därför sa Kommunal upp avtalet i höstas och krävde närmare sex procent mer i lön under en ettårsperiod. Arbetsgivarparterna svarade med att erbjuda mindre än vad det uppsagda avtalet skulle ha gett med motiveringen att kommunernas ekonomi nu är sämre än när det ursprungliga avtalet slöts. Där har parterna sedan dess stått utan att komma någonvart. Nuvarande avtal löper ut den 1 april. Därefter kan endera parten varsla om konflikt, om ingen lösning nåtts innan dess.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".