Kritiska reaktioner i USA på FN-rapporten

I USA har vissa kommentatorer beskrivit Hans Blix rapport som ett slag i ansiktet på USA. Oron har också ökat att USA nu ska tappa tålamodet med vad som beskrivs som en politisk cirkus i FN.
De flesta bedömare är överens om att det var USA som drog det kortaste stråt, medan det så kallade fredslägret fick ökad ammunition av Hans Blix diplomatiskt försiktiga dom över Irak. – Lösningen är inte fler inspektörer, sa USA:s utrikesminister Colin Powell och fortsatte: – Är det verkligen någon som på allvar tror att Iraks nybildade kommisioner för att hitta vapen är ett tecken på ökad samarbetsvilja? Den förre chefen för vapeninspektörerna, australiern Richard Butler, befarade att situationen i FN skulle stärka krigshökarnas argument, de som hela tiden betraktat FN som ett slöseri med tid En före detta amerikansk general avvisade Frankrikes vädjan om mer tid för inspektioner med kommentaren: ja där fick vi ytterligare ett argument att ersätta Frankrike med något annat land bland de fem permanenta i säkerhetsrådet. Men innan dess, medgav han, utgör FN ett enormt diplomatiskt hinder för USA som snart har 200 000 stridsberedda soldater på plats.
Cecilia Uddén, Washington

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".