Utredning om kidnappad 17-åring nedlagd

Polisen har beslutat att lägga ner förundersökningen om kidnappningen av en 17-årig pojke i Kista i västra Stockholm i september förra året. Pojken kidnappades i sitt hem av fyra eller fem okända män, men polisen har trots stora ansträngningar inte lyckats hitta gärningsmännen.
– Vi har hållit många förhör och bearbeat flera tips men ännu inte fått napp, säger Åsa Elfving, kriminalinspektör vid västerortspolisen: Trots att det var mitt på eftermiddagen den 17 september i höstas som 17-åringen överfölls i sitt hem i Kista och fördes bort i en bil, bedövad och fängslad till händer och fötter, så har ingen kunnat gripas misstänkt för dådet. Åsa Elfving vid Västerortspolisen medger att det kan verka märkligt: – Jag är lite förvånad. Men tyvärr har iakttagelserna i området inte varit så omfattande. Vi har inte fått in tillräckligt bra signalementsuppgifter. Lyckades fly Kidnapparna förde 17-åringen till en stuga i Kallhäll norr om Stockholm, och det var därifrån som han lyckades fly efter bara några timmar. Motivet till kidnappningen var pengar. Några timmar efter att 17-åringen förts bort, ringde någon till pojkens mamma och krävde en större lösesumma. Att förundersökningen om kidnappningen nu läggs ner beror alltså på att man inte kunnat hitta någon gärningsman. Men enligt Åsa Elfving kan utredningen komma att tas upp igen om någon misstänkt skulle dyka upp. Finns pengar Det finns nämligen teknisk bevisning som binder kidnapparna till brottet, om man bara hittar rätt personer: – Omvi bara får tag på engärningsman så kan vi binda honom till brottet. Så mycket tekniska bevis har vi, säger Åsa Elfving, kriminalinspektör.
Nina Odermalm Schei

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".