Låst läge kan få USA att tappa tålamodet

Dagen efter redogörelserna för vapeninspektionerna i Irak är positionerna i FN:s säkerhetsråd totalt låsta. Vapeninspektörerna Hans Blix och Mohammed El Baradei talade båda om förbättrad samarbetsvilja från Iraks sida men pekade också på punkter där Bagdadregimen fortfarande inte lever upp till FN:s krav. Diplomater befarar nu att det amerikanska tålamodet håller på att ta slut.
Risken har definitivt ökat för att USA väljer att strunta i FN och istället går sin egen väg, det säger en diplomat till Ekot, efter fredagens många möten. Den allmänna åsikten i FN:s högkvarter efter Blix och El Baradeis rapporter och reaktioner på dem, var att det blivit än tydligare att stödet för Bushregeringens hårdare linje fortfarande är begränsat. En kalldusch för USA, kallade en diplomat utvecklingen under fredagen och en majoritet av säkerhetsrådets länder vill att vapensinspektionerna ska fortsätta, även om dem återigen krävde bättre samarbete från Bagdadregimens sida. Stödet för denna mer krigsskeptiska linje visade sig bland annat i det ovanliga att den franske utrikesministern fick applåder inne i säkerhetsrådet, för sitt inlägg om förstärkta och fortsatta inspektioner och med budskapet att det just nu inte finns någon anledning att inleda krig. Gårdagens alla möten visade att länderna höll fast vid tidigare kända ståndpunkter och båda sidor ansågs sig ha fått stöd för sin respektive argumentering i vapeninspektörernas rapporter. Nästa steg väntas bli att USA inom en snar framtid, förmodligen redan kommande vecka, cirkulerar ett förslag till ny FN-resolution med en klar och snäv tidsgräns för Irak att leva upp till FN:s krav, annars väntar krig. Om amerikanerna märker att det inte går att övertyga en majoritet av säkerhetsrådet att stödja en sån resolution, och det ser i dagsläget minst sagt osäkert ut, så tror diplomater Ekot har talat med att Bushregeringen väljer att lämna FN-spåret och istället går sin egen väg. De kan föra med sig allvarliga konsekvenser, inte bara med ett kraftigt ökat krigshot utan också för FN:s position och styrka framöver.
Anders Ask, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".