Nokias resultat

Mobilerna stärker position som världsetta

Finländska mobiltelefonjätten Nokia gjorde ett jätteresultat för 2007 och befäster sin position som nummer ett i världen med 40 procent av mobiltelefonmarknaden.

Det var för flera år sedan som finländarna satte upp målet att det ska stå Nokia på minst 40 procent av alla sålda mobiltelefoner i världen. Nu är de där.

Sannolikt har Nokia liksom konkurrenterna Sony Ericsson och Samsung tagit marknadsandelar från amerikanska Motorola trots att Nordamerika inte är Nokias bästa marknad. Det är istället Afrika och Asien som är de stora tillväxtmarknaderna just nu.

Vinsten blev 68 miljarder kronor
Nokia tror att man ska behålla sin marknadsandel på 40 procent, alltså att två av fem sålda mobiltelefoner världen över är en Nokia. Vinsten för hela 2007 blev 68 miljarder kronor, under det sista kvartalet 17 miljarder, en rejäl ökning jämfört med motsvarande kvartal 2006 och betydligt mer än de flesta analytiker hade räknat med.

På marknaden för mobiltelefonsystem där Nokia numera samarbetar med Tyska Siemens blev det däremot ett nollresultat under det sista kvartalet och minus för hela året och man tror inte heller att systemmarknaden, där svenska Ericsson är mycket stor, kommer att växa särskilt mycket under 2008.

Flytten av Tysklandfabriken skymmer bilden
Men i det stora hela är det mest positiva tongångar från Nokia och det gav omedelbart utslag på Helsingforsbörsen där aktien steg kraftigt när resultatet presenterades för en knapp timma sedan.

Den positiva Nokia-bilden skyms ändå av beslutet att flytta företagets fabrik i Bochum i Tyskland med 2 300 anställda till Rumänien. Nokia motiverar åtgärden med att produktionskostnaderna är för höga i Tyskland men det argumentet biter inte på kritikerna utan beslutet väcker häftiga protester och det har också satt igång en köpbojkott mot Nokia i Tyskland.

Christer Fridén, Helsingfors
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".