Banksvindel skakar om Frankrike

Bedrägeriskandalen i banken Société Générale skapar stora rubriker. En värdepappershandlare har lurat banken på omkring 45 miljarder kronor i den sannolikt hittills största svindeln i finansvärlden. Reaktionerna varierar förstås bland kunderna.

– Nej, nej jag oroar mig inte, säger den äldre distingerade herren Pierre Dubois, som kommer in på Société Générales lokala bankkontor på rue Boulainvilliers här i Paris. Jag tror att regeringen kommer att gripa in och hoppas eller förutsätter att det finns försäkringar, säger han.

Hustrun Cathérine däremot greps först av panik, men säger nu att det är aktieägarna, som bör oroa sig.

Skur av kritik i medierna
Kommentarerna på tidningarnas internetsidor är inte lika stillsamma och nådiga. Invektiven och utropstecknen över att banken inte märkt att miljard efter miljard försvann trängs på raderna.

En enskild värdepappershandlare här i Paris, vars jobb var att spekulera i aktier på Europamarknaden, har alltså lurat banken på 45 miljarder kronor.

Han hade djupa kunskaper om kontrollsystemen i banken efter en tidigare anställning och utnyttjade detta för att skapa en rad påhittade transaktioner, som skulle dölja fifflet.

Mannen har erkänt och är avskedad. Polisen utreder nu skandalen.

Hittills största banksvindeln
Dagens bedrägerihärva är mer än fyra gånger så stor som den på 90-talet, då den brittiske handlaren Nick Leeson satt i Singapore och ruinerade Barings bank.

Bankens styrelse har bett vd:n Daniel Boutin att sitta kvar.

Liten risk för upprepning
Ekonomiprofessorn Olivier Pastré säger att bedrägeriet är en engångshändelse som kan inträffa i alla branscher. Men han anser att det är värre att banken samtidigt redovisar att den förlorat nästan 20 miljarder kronor kopplat till bolånekrisen i USA.

- Det går på tvärs med prognoserna, säger professor Pastré.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista