Klicka på grafik

EU-mål kräver effektivare elanvändning

För att nå de nya energi- och klimatmål som EU har satt upp måste bland andra svenskarna använda elen snålare och effektivare, anser Energimyndigheten. Men på vissa energikrävande produkter, till exempel platt-tv-apparater, är det nästan ingen som frågar om elförbrukningen.

– Just på tv-apparater är vi just nu uppe på mellan en och fem procent av våra kunder som är intresserade av elförbrukningen. På vitvaror är det däremot var tredje eller varannan kund som är intresserad av det.

– Där finns ju en energimärkning på vitvarorna, men dit har vi ännu inte kommit när det gäller tv-apparater, säger Jimmy Charlez, som är varuhuschef på Elgiganten i Kungens Kurva i södra Stockholm.

Märkta vitvaror
Få frågar vad en platt-tv drar i el. Men för vitvaror där elförbrukningen är tydligt utmärkt, har intresset vaknat. En som tycker elförbrukningen är viktig är Henry Svedberg, som tänker köpa en tvättmaskin.

– Det största faktorn är energifrågan, hur mycket maskinen kräver för att torka eller tvätta. Det ska vara A-maskiner helt enkelt. Det är mycket viktigt, säger han

Varför då?

– Det blir ju billigare för oss användare och sedan är det bättre för miljön.

Stor omställning
För att uppnå EU:s krav på de nya energi- och klimatmålen kommer det att krävas en stor omställning på många områden.

Inte minst krävs hårdare regler inom transportsektorn med högre skatter bland annat, tror Energimyndigheten.

Elproduktionen kommer mer än i dag att handla om kraftvärme från biobränsleanläggningar och en storskalig satsning på vindkraftverk.

Effektivare elanvändning
Men Paul Westin, enhetschef på Energimyndigheten, säger att det också kommer att bli viktigt att få fram produkter som drar mindre el och effektivare och snålare elanvändning inom industrin och hos vanliga konsumenter.

– Framför allt handlar det fortfarande ganska mycket om bostadssektorn där det finns mycket att göra. Vi har till exempel miljonprogrammet som ska renoveras i stor omfattning. Det handlar också mycket om vardaglig hushållselanvändning, att byta till lågenergilampor, det kan handla om att stänga av sina apparater när de inte används och inte ha den på standby-läge, säger Paul Westin.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".