Största demonstrationerna sedan Vietnam-kriget

Miljoner människor i över 600 städer protesterade på lördagen mot USA:s planer på ett anfall mot Irak. Protesterna mot ett eventuellt Irak-krig fortsätter. I Australien har också på söndagen tiotusentas människor tågat i fredsdemonstrationer. Antikrigsdemonstrationerna världen över var de största sedan Vietnamkriget. I Sverige demonstrerade runt 75 000 mot krig i Irak.
I ett regnigt Berlin hoppades arrangörerna på 100 000 deltagare. På parollerna stod det ”Inget krig för olja” och andra slagord mot George Bush och där fanns även plakat som stödjer tyska regeringen linje. Socialdemokraterna uppmanade till demonstrationer för freden och till stöd för tyska regeringen. I London väntades minst en halv miljon människor till den största demonstrationen i Storbritannien på mycket länge. Där fanns många som aldrig hade demonstrerat förut, medelklass och akademiker som själva röstat fram Tony Blair. Demonstrationen som visade hur isolerad Blair kan bli. 3 000 i Bangkok I Bangkok vandrade omkring 3 000 demonstranter mot USA:s ambassad på lördagen. De flesta deltagarna tillhörde Thailands muslimska minoritet. ”Vi måste sätta stopp för ett orättfärdigt krig mot Irak”, det var huvudbudskapet i det tal som hölls i Lumpini-parken i centrala Bangkok av Niki Hassan, generalsekreterare i den muslimska centralorganisationen i Thailand. Tio procent av Thailands befolkning är muslimer. Stora demonstrationer i Australien Tidigare på lördagen hölls stora demonstrationer i flera städer i Nya Zeeland och i Australien. I Melbourne deltog 150 000 i den största demonstrationen i Australien sedan Vietnam-kriget. En banderoll hade texten ”Bush, Blair, Howard, ondskans axel”. John Howard är Australiens premiärminister. Australien har skickat förband Australien är jämte Storbritannien det enda land som hittills sänt militära förband som komplement till USA:s massiva uppbyggnad. 2 000 australiska soldater, stridsflygplan och krigsfartyg har sänts till Persiska viken. Även i Sydkorea protesterades det ”Fäll Bush – fäll inte bomber” stod det på ett plakat i Sydkoreas huvudstad Seoul, där en del av de 2 000 demonstranterna ropade ”Bush terrorist”. I Japan deltog 25 000 i en fredsmarsch i centrala Tokyo. Demonstrationer har på lördagen hållits också bland annat i Indonesien, Malaysia och på Östtimor. Antiamerikanism i Moskva De hundratals demonstranterna i Moskva motiverades av nationalistiska och antiamerikanska känslor. De flesta i demonstrationståget var äldre människor med röda fanor. Men det fanns enstaka ickekommunister med egna handskrivna plakat. I Malmö samlades några hundra personer för att demonstrera mot krig i Irak. ”Vi kan inte stoppa kriget men vi kan visa att vi finns” sa en av deltagarna.
Gunnar Bolin, Berlin, Agneta Ramberg, London, Lars Gunnar Erlandsson, Bangkok, Maria Persson Löfgren, Moskva och Anna Hanspers, SR Malmö.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".