”Det är Iraks olja USA vill åt”

I Irak är många övertygande om att det inte är något annat än oljan som USA är ute efter. Vapeninspektionerna och förhandlingarna i FN:s säkerhetsråd är bara ett spel för gallerierna. Det är den bergfasta övertygelsen bland de irakier som Ekots Bengt Therner träffat på ökenvägen mellan Bagdad och Amman i Jordanien.
Plötsligt brast det för en fyrkantig irakier med vildvuxen mustasch och med en plastsäck som skydd mot regnet som kom med ökenvinden från öster, rusade han ut och började vråla hyllningar till Saddam Hussein. Han och de andra i gänget av irakier som kör taxi och småbussar på en linje mellan Amman och Bagdad hade kommit i natt och inte hört ett knäpp om någon dramatisk diplomati i säkerhetsrådet. ”Det spelar ändå ingen roll”, säger de, ”för det är inte massförstörelsevapen som USA är ute efter, det är Iraks olja.” De säger att de ber till gud att det inte ska bli krig, men den arabiska machokulturen föreskriver att en karl aldrig ska visa svaghet och i en grupp som den här finns inget utrymme för nyanser. ”USA kommer att attackera, men krig är vi vana vid och inte heller rädda för. Med guds hjälp ska vi slåss för Saddam.” ”Irak är det enda land i mellersta östern som har stått upp mot USA”, säger de nästan som en man, ”och därför och för oljan, blir det krig.” Oljeteorin eller oljekonspirationen är vitt spridd i Mellersta östern och köps av merparten av folk man talar med i Iraks grannland Jordanien. Med en stor palestinsk befolkning är misstänksamheten stor mot USA och dess allians med Israel och påpekandet görs ofta, att ”om det är någon här i regionen som har massförstörelsevapen, så är det Israel. Där släpps inga inspektörer in. Föresten”, säger de, ”har inte Nordkorea kastat ut inspektörerna medan Irak släppt in dem? Varför då denna krigshets mot Irak om det inte var för oljan?”
Bengt Therner, Amman
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".