USA-valet

Hård kamp om de svarta väljarna

I USA hårdnar striden mellan demokraternas främsta rivaler om presidentnomineringen, Hillary Clinton och Barack Obama. I morgon, lördag, fortsätter kampen till South Carolina, en delstat där majoriteten av de demokratiska väljarna är svarta, och kampen om deras röster är intensiv.

Gudstjänst i Bible Way Church i en förort till Columbia, en av tusentals kyrkor i bibelbältet South Carolina. Det är fullsatt till sista bänkrad. Nästan alla i kyrkan är svarta, en majoritet är kvinnor och pastorn predikar om vikten av att gå och rösta.

– Utnyttja er rösträtt i primärvalet, säger pastor Darryl Jackson och det är ingen tvekan om att det är demokraternas primärval han talar om.

Har bestämt sig
Valerie Smith, uppklädd i röd glittrande klänning för gudstjänsten, säger att hon redan bestämt sig.

– Jag kommer att rösta på Hillary Clinton, säger Valerie Smith som tycker att Clintons politiska erfarenhet och hennes förslag till nytt sjukvårdssystem väger tungt.

– En svart president vore i och för sig fantastiskt, säger Valerie Smith, men det här är inte ett val om hudfärg utan om vem som är bäst på att genomföra politiska förändringar.

I valkampanjen i South Carolina har de afro-amerikanska väljarna blivit ett hett debattämne, och delstaten ses som ett sorts test på hur USA:s stora svarta väljargrupp kommer att rösta i övriga delstatsval.

Ålder avgör
Men många bedömare menar att valet handlar mindre om hudfärg, och mer om ålder. Opinionsmätningar visar att äldre väljare i South Carolina tenderar att rösta på Hillary Clinton, medan de yngre lutar åt Barack Obama.

Nittonåriga Randall Samuel lägger sin röst på Obama, och säger att en svart president skulle göra honom stolt.

– En svart president i vita huset vore det ultimata beviset på att det här landet kan förändras, säger Randall Samuel i South Carolina.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".