Stockholmspolisens rekordbeslag. Foto: Scanpix.

Kraftig ökning av dopningsbrotten

Antalet anmälda dopningsbrott har ökat kraftigt de senaste tio åren. Enligt Dopingjouren vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge är det fler och fler svenskar som använder dopningspreparat, något som märks på det ökade antalet samtal.

Sjuksköterskan Ann-Mari Thurelius är en av dem som svarar i Dopingjourens telefon.

– De ringer ju ofta när de har slutat sitt missbruk för tillfället, de tar ju det här i kurer, när de börjar känna av biverkningarna eller när de är oroliga för vad de åsamkat sig. Då mår de dåligt, är deprimerade och har potensproblem kanske och andra besvär och kanske har ställt till det socialt också.

– Det är ofta då de ringer, under pågående missbruk eller kur då mår de ju bra, säger Ann-Mari Thurelius.

Ökat på senare år
Den rikstäckande Dopingjouren har funnits i 15 år och tar emot samtal från både missbrukare och deras anhöriga.

Sjuksköterskan Ann-Mari Thurelius säger att samtalen har blivit betydligt fler de senaste åren och också i brottsstatistiken syns en ökning. Enligt preliminära siffror från Brottsförebyggande rådet, Brå, anmäldes närmare 1 400 dopningsbrott förra året. Det är 300 fler än året innan och över 1 000 fler än 1997.

– Beslagen har tre-fyrdubblats sen millennieskiftet och det tyder ju på, tillgång styr efterfrågan, säger Ann-Mari Thurelius.

Tusentals dopar sig
Ingen vet säkert hur många svenskar som dopar sig. Men Dopingjourens egen beräkning visar att omkring 50 000 personer använder dopningspreparat.

Förra helgen gjorde Stockholmspolisen ett rekordstort beslag av dopningspreparat. Packat i fem flyttkartonger fanns 500 000 doser anabola steroider och andra hormonpreparat. Ann-Mari Thurelius säger att den mängden skulle räcka till årsdoser för tusentals dopningsmissbrukare.

– Det här beslaget som togs nu, det är svårt att säga, men det skulle i alla fall räcka till ett femsiffrigt antal individer på ett år.

Alltså över 10 000 missbrukare?

– Ja.

Även om de flesta som ringer till dopingjouren är män mellan 17 och 32 år så finns det också kvinnor som missbrukar dopningspreparat. Och även om de kvinnliga missbrukarna inte är så många, så blir de fler.

– De har ofta förhållande till en kille som också tar, eller har kompisar som säger du skulle kunna bli bra som kroppsbyggare och det här är inte farligt om man gör på rätt sätt. Det säger de ju till killarna också.

Hur är det då?

– Det är ju farligt, man kan förstöra resten av sitt liv, säger Ann-Mari Thurelius på Dopingjouren.

Tove Svenonius
tove.svenoius@sr.se

Fakta

Anmälda brott mot lagen om förbud mot vissa dopningsmedel:

1997: 340
1998: 273
1999: 416
2000: 438
2001: 482
2002: 640
2003: 634
2004: 925
2005: 851
2006: 1 053
2007: 1 377 (preliminärt)
(källa: BRÅ)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".