”Hot om krig kan inte rättfärdigas”

Vid demonstrationen i Malmö var miljöpartiets eu-parlamentariker Per Gahrton en av talarna. Efteråt sa han i Ekots lördagsintervju att omvärlden borde sluta både med krigshot och ekonomiska sanktioner mot Irak. Istället vill Gahrton pröva andra metoder mot Saddam Husseins regim.
– Man kan starta en rättegång där han inte är närvarande, man kan utföra arresteringsorder som man gjorde med Pinochet, man kan säga att han kan dömas inför domstol som en belgisk domstol har gjort nu med Sharon till exempel. Det finns många sådana som kan sätta tryck och som kan uppmuntra den inre oppositionen. Att hota Irak med krig kan inte rättfärdigas, inte ens om det är enda sättet att få till stånd vapeninspektioner, anser Per Gahrton. – Det är klart att hot kanske någon gång fyller en funktion men det ska då vägas mot kostnaderna om hotet sätts i kraft. Man kan ju inte slinka undan det, att vi hotar med krig och om vedebörande inte blir tillräckligt rädd då ska vi gå i krig och slå ihjäl hundratusentals oskyldiga civila. Per Gahrton föredrar en långsam fredlig lösning framför en snabb militär: – Kanske är det så att det här måste ta tid. Det tog tid innan sovjetdiktaturen föll men de flesta tycker väl att det är bra att det inte skedde genom atomkrig. Vi har många diktaturer, Sydafrika, det tog lång tid men är inte det bättre än att man hade dessa gigantiska blodbad.
Ur Ekots lördagsintervju
Per Gahrton, hela ekots lördagsintervju går i repris lördagkväll tre minuter över sju i p1, den finns också på nätet, sverigesradio.se/ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".