Egypten tillät demonstrationer

I Arabvärlden har det genomförts demonstrationer mot ett eventuellt krig i Irak. I det hårt kontrollerade Egyptens huvudstad Kairo samlades några hundra människor på ett torg i centrala staden.
Säkerhetsuppbådet är massivt under lördagens demonstration utanför moskén vid Sayyeda Zaynab i Kairos sydöstra del. Det går säkert tio kravallutrustade poliser, med en vattenkanon i bakgrunden, på varje demonstrant men talkörerna låter sig inte hämmas av det. Irakiska flaggor, fredssymboler, plakat och banderoller lyftes upp över demonstranernas huvuden och demonstrationen avlöpte utan att polisen kände sig tvungen att ingripa. Regimen här i Egypten tillåter vanligtvis inte några demonstrationer ute på gatan, men det skulle vara svårt att helt förbjuda en begränsad manifestation som den här, i det läge som råder. De demonstrationer som ändå tillåts äga rum fungerar som en slags ventil, annars skulle en explosion vara hotande nära. För den folkliga vreden är märkbar, människor här vill inte se ett USA-lett krig mot en annan arabstat. Och fienden är väl definierad. - Bush och Sharon vill oss alla ont, säger en ung man och räknar upp andra oförrätter som han anser att USA och Israel har gjort sig skyldiga till.
Lars Kobbe, Kairo
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".