Skridskoåkare räddades från isflak

Ett 50-tal skridskoåkare fastnade på lördagen på drivande isflak i skärgården utanför Trosa i Sörmland. Havsdyningar gjorde att isen bröts upp och sjöräddningen fick rycka ut för att hjälpa skridskoåkarna i land.
Lasse Eriksson är båtsman på lotsbåten från Landsort som fick rycka ut och rädda folk: – Vi gick fram till en grupp på 16 personer bland isflaken, försiktigt så att den isen de stod på inte gick sönder. Det var några på ett isflak, några på ett annat, någon stod själv på ett och det gungade under fötterna på dem. Nya fina isar och vackert väder hade lockat många skridskoåkare till Hållfjärden utanför Trosa. Bland annat Stockhom skridskoseglarklubb hade ordnat skridskoturer i området. Det var flera grupper av åkare som höll på att råka riktigt illa ut när vinden plötsligt vände och havsvågorna började bryta upp isen. Sjöräddningen ryckte ut med två helikoptrar, en svävare och en lotsbåt för att få i land alla. Läget höll på att bli kaotiskt när isen bröts upp i allt mindre flak av den nordliga vinden. En person hamnade i vattnet men alla kom till slut oskadda i land. Men det kunde ha slutat betydligt värre, säger Lasse Eriksson: – Det var tur att de hade hittat isflak som var starka nog att stå på. Jag tror inte att de hade stått längre än någon timme till på de där, det tror jag inte.
Erik Boman, med hjälp av SR Sörmland
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".