Davos-mötet

Ekonomin just nu ett fönster av sårbarhet

Den pågående finanskrisen kommer att kräva ändrade regler och rutiner för banker och långivare. Det menar en av riksbankens rådgivare, Kenneth Roghoff, ekonomiprofessor vid Harvid University som är en av deltagarna på det världsekonomiska toppmötet i Davos.

– Ekonomin befinner sig i ett fönster av sårbarhet, säger Kenneth Roghoff.

Om Kina kollapsar, det blir problem med Mellanöstern eller att det bryter ut en typ av lungsjukdomen sars, då kommer USA att hamna i mild recession och det kommer att bli en mindre nedgång i resten av världen.

Annat scenario
Om det dyker upp nya problem så kommer det att ta sex till nio månader att reda ut dem, och det kan visa sig att det blir den värsta ekonomiska krisen sedan på 60 till 80 år, enligt Kenneth Roghoff.

Men han säger också att läget inte är värre än det går att hantera.

Flexibilitet
Centralbankerna måste tackla problemen, men de måste också vara flexibla. Det måste bli ändringar i reglerna som styr bankerna.

Det är inte hållbart att investmentbanker och banker kan klämma ut vinster på 20-25 procent genom att ta otroliga risker år efter år, säger Kenneth Roghoff.

För ett par år sedan betraktades Kenneth Roghoff som lite av en ekonomisk pessimist, när de flesta andra var optimister. Det handlar om att vara realist, säger han själv.

Christer Hillbom, Davos
christer.hillbom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".