Hundratusentals demonstrerade i New York

Lördagens fredsmarscher världen över var de största sedan Vietnamkrigets dagar. Det gäller också i USA där hundratusentals människor i mer än 150 städer protesterade mot president Bush planer på ett krig mot Irak. I New York deltog, enligt arrangörerna, uppemot 400 000 människor.
Vi säger nej till Bush krig, fred nu, var huvudbudskapet från de hundratusentals demonstranter som i bitande kyla på lördagen samlades på Manhattan i New York – arrangörerna uppgav att uppemot 400 000 deltog i protesterna, andra mer oberoende bedömningar låg på mellan 150 000 och 250 000, i vilket fall som helst var manifestationen den hittills största här i USA mot ett Irakkrig. ”Sluta var så arrogant” En av deltagarna var Julia, som deltog i sin första demonstration – hennes budskap till president Bush var att USA skulle sluta vara så arrogant: – Satsa på utökade vapeninspektioner och mer internationellt samarbete, tyckte Julia. En annan demonstrant Kate varnade för att ett krig kunde leda till en ny våg av terrordåd: – Jag bor bara tio kvarter från där World Trade Center stod, jag har redan sett vad som kan hända, och det kommer mera, trodde Kate. Noga att vara patriot Många demonstranter, väl medvetna om den kritik som riktas mot fredsrörelsen, påpekade att de är patrioter och vill ha bort Saddam Hussein från makten men att krig inte är vägen att gå. Och vid protestmötet nära FNs högkvarter citerade sångaren Harry Belafonte vad Martin Luthers King sa om krig: – Om inte mänskligheten slutar kriga, kommer kriget göra slut på mänskligheten, sa han. Bråk i New York I över 150 små och stora städer över hela USA genomfördes protester på lördagen, det rapporteras om lugna demonstrationer, men just här i New York blev det oroligheter. På grund av den oväntat stora tillströmningen av deltagare, spärrade polisen av vissa områden, vilket ledde till bråk, åtta poliser ska ha skadats, liksom ett okänt antal demonstranter, 50 personer greps. Men trots detta hoppades Julia att demonstrationerna skulle kunna påverka Bushregeringen att avstå från krig: – Om det finns hjärtan, öron och en förmåga att lära, ja, då finns det hopp, sa Julia. En annan demonstrant Gary var mer pessimistisk: – Det krävs ett mirakel för att stoppa vad Bush försöker göra, sa han.
Anders Ask, New York
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".