Antalet skyddsrum i Sverige allt färre

Äldre skyddsrum rivs samtidigt som inga nya byggs. Bara de senaste tio åren har skyddsrumsplatser för över 200 000 personer försvunnit.

Skyddsrumsbesiktningsmannen Stefan Jacobsson inspekterar ett skyddsrum i Uppsala.

– De här brukar för det mesta vara fastrostade. Den här ser ju inte kul ut heller då blir det en anmärkning.

Anmärkning på brunnen?

– Att den ska rengöras, smörjas upp och sättas i funktion.

Ett skyddsrum ska inspekteras vart tionde år, men för Stefan Jacobsson och hans kollegor runt om i landet, blir det allt mindre att göra.

Idag finns det ungefär 66 000 skyddsrum i Sverige, men det antalet sjunker hela tiden. Bara de senaste tio åren har mer än 3 400 skyddsrum med över 200 000 skyddsrumsplatser av olika anledningar avvecklats. Samtidigt så byggs det inte längre några nya skyddsrum.

Regeringsbeslut
2002 beslutade regeringen att man skulle upphöra med skyddsrumsproduktionen. Björn Ekengren är skyddsrumsexpert på Räddningsverket, den myndighet som ansvarar för de svenska skyddsrummen.

– Den hotbildsbedömning man gör det är att man kommer att ha tid att bygga ikapp, ingenting händer över en natt. Det är naturligtvis ett risktagande, men det ska kopplas mot den hotbild man ser idag och det stora bestånd vi har.

Anledningen till att skyddsrum avvecklas är oftast att de är för gamla eller att byggnaden de finns i rivs. Huvuddelen, men långt ifrån alla, skyddsrum som har försvunnit byggdes före och under andra världskriget och hade idag inte gett ett fullgott skydd, men när de försvinner så ersätts de alltså inte, vilket gör att antalet skyddsrumsplatser hela tiden blir färre.

– Det är dilemmat, vi måste alltså hela tiden ha koll på hur är statusen och mängden på de skyddsrum vi har, för någonstans går en smärtgräns.

Var går smärtgränsen?

– Det vet jag inte, men Räddningsverket har uppdraget att kunna hantera situationen så att när de behöver byggas då ska vi också klara av det. Vi kan inte uppskjuta till morgondagen så att det är omöjligt att genomföra under den tid som står till förfogande. För vi är trots allt skyldiga att förse befolkningen med ett relevant fysiskt skydd när om det blir krig, säger Björn Ekengren, skyddsrumsexpert vid Räddningsverket

David Rasmusson
david.rasmusson@sr.se

Alexander Gagliano, SR Uppland
alexander.gagliano@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".