Läkemedelsverket:

Cancervaccin inte orsak till dödsfall

Läkemedelsmyndigheterna i Europa och USA har granskat 19 dödsfall bland unga kvinnor som fått vaccin mot livmoderhalscancer. Två av fallen har skett i Tyskland och Österrike, övriga i USA. Enligt det svenska Läkemedelsverket finns det dock inget samband mellan vaccinationen och dödsfallen.

– Läkemedelsverket tillsammans med europeiska myndigheter har kommit fram till att det inte finns något samband med vaccinationen, säger doktor Qun Ying Yue, expert på läkemedelssäkerhet vid verket.

Vaccination mot viruset HPV som kan orsaka livmoderhalscancer har fått stor spridning sedan det godkändes 2006 inom EU.

20 miljoner doser
Över 20 miljoner doser har sålts i världen och i Europa är det omkring 1,5 miljon kvinnor som vaccinerats.

I en så stor grupp kan det inträffa dödsfall av andra skäl, säger Qun Ying Yue.

– I de flesta fall där det finns en rapporterad dödsorsak då dog kvinnorna av blodpropp med. Men dessa kvinnor hade andra riskfaktorer för propputveckling, till exempel rökning, p-piller och andra riskfaktorer.

Så om man har låtit vaccinera sin dotter till exempel behöver man vara orolig?

– Nej, inte på grund av den här genomgången av dödsfall. man kan fortsätta med vaccinationen. Men om man upplever något onormalt eller inte mår bra får man gärna höra av sig och rapportera de fallen, säger Qun Ying Yue.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".