Prodi på väg till presidenten.

Nyval eller inte är frågan i Italien

Italiens statschef inleder i dag krissamtal med landets politiska ledare för att se om nyval kan undvikas efter centervänsterregeringens fall i går kväll. Då förlorade premiärminister Prodi en förtroendeomröstning i Senaten.

Italiens närmaste öde avgörs nu av president Giorgio Napolitano, som kommer att pressas hårt av högerledaren Silvio Berlusconi för att utlysa ett nyval.

Men statschefen skulle föredra en övergångsregering med uppgift att skriva om Italiens vallagar, som är roten till mycket av det onda i det haltande politiska systemet.

Nya vallagar
Inför det förra valet för snart två år sedan, drev den dåvarande premiärministern Silvio Berlusconi igenom nya vallagar som skulle försvåra för den väntade vinnaren Romano Prodi och hans centervänsterregering att styra landet.

Följden blev en myriad av käbblande småpartier och röriga regler i parlamentet som hela tiden har satt krokben för Romano Prodi medan Berlusconi har bidat sin tid.

Dvärgpartier
Italiens rikaste man lyckades till slut locka över ett av regeringssidans småpartier på sin sida. Ett av de så kallade dvärgpartierna som skulle hotas till sin existens om vallagarna förändrades. Silvio Berlusconi för sin del kan leva med det nuvarande systemfelet bara han får återta sin ställning som Italiens regeringschef under devisen: Efter mig syndafallet.

Medan Berlusconis ex-fascistiska bundsförvanter i går kväll marscherade i triumf på Roms gator, skriver den vänsterliberala tidningen La Repubblica i dag om Romano Prodis ovanliga politiska öde. Två gånger vann han över Berlusconi i val, två gånger bringade han reda i landets affärer, men varje gång drogs stolen undan av hans egna allierade.

Titti Nylander
titti.nylander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista