OMX-samgående rekommenderas

Regeringen får klartecken från Finansmarknadsrådet att säga ja till Dubaibörsens bud på Stockholmsbörsens ägare OMX. Staten äger sex procent av OMX. Rådets uppdrag har varit att utreda konsekvenserna för affären.

Ett samgående mellan OMX och Nasdaq, som affären till slut handlar om, stärker varumärket och innovationskraften, säger rådets ordförande Kerstin Hessius.

– Vi bedömer att OMX kommer att få problem med lönsamheten när det blir ökad konkurrens om omsättningen på aktier i Europa. Då tror vi att OMX tillsammans med Nasdaq har mycket bättre förutsättningar att bygga en konkurrrenskraftig marknadsplats i Norden. Det finns både mer kunskap totalt sett och mer finansiell styrka bakom Nasdaq/OMX än OMX ensamt.

Ser du några nackdelar?

– Vi ser bara en risk och det är att det skulle kunna finnas oro för att det skulle kunna komma amerikansk lagstiftning som skulle kunna träffa svenska bolag. Vi menar att den oron ska man försöka ta bort så att inte svenska bolag skulle vilja gå till någon annan börs. Regeringen bör se om man kan säkra upp att det aldrig skulle kunna inträffa att vi får sådana regler i Sverige.

Får detta någon betydelse för den enskilde aktiespararen?

– Det som får betydelse över tid är att vi kommer att få mer konkurrens om handel i Europa och det kommer att leda till att transaktionskostnaderna går. Det blir billigare att handla aktier i framtiden. Det händer även om inte Nasdaq och OMX går ihop. Så affären är bra för aktieplacerarna i Sverige, säger Kerstin Hessius.

När det gäller lagstiftningen finns redan ett par lagförslag från finansdepartementet som nu är ute på remiss fram till tisdag i nästa vecka.

Finansmarknadsrådet är bara en instans av flera som ger regeringen underlag för ett beslut att säga ja eller nej till Dubaibörsens bud som går ut om ett par veckor.

Staten äger 6,6 procent av OMX och priset utvärderas nu också inom regeringskansliet. Det särskilda rådet för försäljning av statliga företag ska också säga sitt.

Brita-Lena Ekström
brita-lena.ekstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".