Medlarmöte i Nairobi.
Kenya

Oppositionen missnöjd med medlarmötet

I Kenya har det första samtalet ägt rum sedan presidentvalet i december mellan de rivaliserande presidentkandidaterna och hela landet väntar på fortsättningen. Men oppositionen är inte nöjd med president Kibakis uttalande om att han är landets valde president.

Med en sådan utgångspunkt från Kibaki kan inga förhandlingar börja, säger man inom oppositionen.

– Om Kibaki hade varit den rättmätigt valde presidenten så skulle inte Kofi Annan ha varit här och medling hade inte behövts. Det måste vara något fel på Kibakis intelligens, säger oppositionen ODM:s generalsekreterare Anyang Nyang.

Kallade till ny presskonferens 
För knappt hade leendena inför fotoblixtarna slocknat efter det av alla efterlängtade mötet mellan president Kibaki, oppositionsledaren Odinga och Kofi Annan, innan oppositionen kallade till en ny presskonferens för att visa sitt missnöje med president Kibakis ordval vid sitt korta tal inför pressen.

– Kibaki är inte den valde presidenten, de har stulit valet och inte förrän båda sidor är överens om från vilken utgångspunkt samtalen ska hållas kan det bli fortsatta samtal, säger Anyang Nyang.

Men viljan till samtal finns där och ODM har presenterat sin ståndpunkt för den inkallade medlaren förre FN-chefen Kofi Annan och väntar på en reaktion.

Inte beredd att skriva på
Regeringssidans presstalesman säger däremot att man inte är beredd att skriva på några papper innan några egentliga förhandlingar ens har börjat.

Under dagen har partiledaren Odinga mjukar upp sin hårdnackade inställning och antytt att han är beredd på fortsatta samtal trots allt.

Positionerna verkar alltså lika låsta nu som innan samtalet ägde rum.

Nya sammandrabbningar
Medan alla väntar på fortsättningen har nya sammandrabbningar i landets västra delar kring staden Nakuru lett till att flera människor har dödats.

Dödstalet efter det omstridda valet är nu uppe i omkring 800.

Margareta Svensson, Nairobi
margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".