Utbränd bil efter Åtvidabergsrån. Foto: Scanpix.

Våg av rån över Sydsverige oroar banker

Fredagens våldsamma bankrån i Åtvidaberg var det senaste i en våg av rån. Bara Swedbank och sparbankerna har drabbats av tio rån under januari. Vid rånet i Åtvidaberg körde rånarna, som fortfarande är på fri fot, in med en bil genom entrén och ett skott avlossades inne i lokalen. Bilen tändes sedan på.

– De tog ju sats härifrån och backade in där då och sedan fick han se mig, säger Bertil Ellvén som är säkerhetschef på Swedbank.

Han såg dig genom rutan?

– Ja, just det. Jag stod kvar ändå. Sedan fick han se mig igen och då kom han springandes mot rutan och slog till den och sedan såg jag när de tända på bilen här. Sedan la de iväg här bortåt.

Hela dagen har ett 50-tal poliser spanat efter de fyra, fem rånarna som alltså körde rakt in i banken mitt framför ögonen på flera torghandlare. En av bilarna tändes på utanför banken. Även den andra bilen har sedan hittats brinnande någon mil bort.

Våg av rån över Småland
Hur mycket rånarna fick med sig är oklart. De flesta bankanställda hann fly, men enligt uppgift till Ekot försökte rånarna få en ur personalen att öppna en säkerhetsgrind och när denne inte kunde det sköt man ett skott i taket.

Det våldsamma rånet i Åtvidaberg är bara det senaste i en våg över framför allt Småland, Skåne och Östergötland. Swedbank och de enskilda sparbankerna har drabbats värst med tio stycken hittills i år. Bertil Ellvén är säkerhetschef på Swedbank.

– Det är fruktansvärt med så många rån. Det här är en våg som vi på något sätt måste få hejd på.

Vad tror du att det beror på?

– Det har vi inte hunnit analysera ännu vad det beror på och det är någonting som vi måste göra då bankerna gemensamt med värdebolagen tillsammans med polis och andra myndigheter, säger Bertil Ellvén.

Rånen mot bankkontoren var som flest i början av 90-talet med 150 per år. En storsatsning på ökad säkerhet fick sedan ner antalet bankrån kraftigt , Men när nu även säkerheten för värdetransporterna har förbättrats kan en del rånare återigen gått över till banker tror Thord Modin som är chef för Rikskriminalens underrättelsesektion.

Från en typ av rån till en annan
– En hypotes är naturligtvis att man går från en typ av rån till en annan typ av rån. Vi hade ju en tid då man sprängde bankboxar och sedan gick man på sedelautomaterna och sedan gick man på värdetransporterna och nu får man inte alls lika mycket vid värdetransportrånen och då är en möjlig tanke att man då går över till bankerna, men det är ju idag inte lika lätt att råna en bank som det var för 15, 20 år sedan.

Enligt Rikskriminalen finns en kärna av runt 200 personer som är kapabla att göra den här typen av rån, och det är kartläggningen av dem och underrättelsearbetet som är mest effektivt anser Thord Modin.

Machobeteende
De allt mer spektakulära kommandoliknande metoderna med brinnande bilar och bombattrapper ser han snarast som någon slags machobeteende.

– Det kan ju knappast vara särskilt proffsigt eller genomtänkt om man drar på så mycket att man dessutom får ett mycket större polispådrag under en längre tid efter sig än man skulle ha haft i annat fall.

Menar du att de egentligen inte tjänar på att dra på så här mycket?

– Man tjänar inte på att dra på, på det sättet, nej. Desto fler inblandade, desto fler serier av händelser desto större möjligheter för polisen att spåra.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se
SR Östergötland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".