Brittisk rapport om Irak

Inget tyder på systematiska övergrepp

Brittiska militärer som tjänstgör i Irak är för dåligt utbildade i hur de ska hantera irakiska fångar. Det är slutsatsen av en rapport som presenteras på fredagen.

Det är framförallt en irakisk man som har lett till att den här rapporten överhuvudtaget har gjorts.

Han hette Baha Mousa, var 26 år och arbetade på ett hotell i Irak. Han greps av brittisk militär 2003 och dog strax efteråt.

Fälld för inhuman behandling
Då visade det sig att han hade mer än 90 skador på kroppen. Efter detta fälldes en brittisk militär för, som det heter, inhuman behandling.

Dagens rapport har gjorts av en högt uppsatt militär, en överste, och hans slutsats är alltså att brittisk militär måste utbildas mer för att kunna handskas med irakiska fångar på ett korrekt sätt.

Utbildningen bör få soldaterna mer införstådda med de värderingar som militären har, enligt rapporten.

”Respekt för andra avgörande”
– Respekt för andra är absolut avgörande och i ett litet antal fall har vi misslyckats, säger arméchefen sir Richard Danatt i en kommentar till rapporten.

Han säger också att vissa förändringar redan har gjorts i militärutbildningen.

Enligt granskningen finns det inget som tyder på att brittisk militär ägnar sig åt systematiska övergrepp i Irak.

Ett påstående som redan har ifrågasatts av jurister som driver ett antal fall där personer säger sig varit utsatta för övergrepp eller fall där civila irakier har dödats.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista