Minskat presstöd kan fälla tidningar

Svenska Dagbladet och Skånska Dagbladet riskerar att förlora upp mot 50 miljoner kronor i presstöd de kommande åren. Medieekonomer tror att det kan bli slutet för tidningarna, men Svenska Dagbladets ordförande Gunnar Strömblad tror att tidningen har en framtid.

– Svenska Dagbladet har klarat mycket under det senaste decenniet som har varit betydligt tuffare än det här. Man tappade 70 miljoner kronor i bostadsannonser för några år sedan och klarade det.

– Vi konkurrerar med DN med ungefär hälften av resurserna, vi konkurrerar framgångsrikt och har tagit marknadsandelar i många år. Så det här är man van vid på Svenska Dagbladet och man kommer att fixa det här också.

I det öppna landskapet på Svenska Dagbladets redaktion fortsätter reportrarna skriva bakom sina skärmar, trots de ekonomiska orosmolnen.

Nertrappning
EU-kommissionen vill trappa ner presstödet för Svenska Dagbladet och Skånska Dagbladet från 65 till drygt 15 miljoner kronor per år, under en treårsperiod, medan resten av presstödet sannolikt får vara kvar. Regeringen försöker i förhandlingarna få igenom att stödet ska trappas ner under fem år, enligt vad Ekot erfar.

Enligt massmedieekonomen Karl-Erik Gustafsson skulle sannolikt nedskärningen betyda slutet för Svenska Dagbladet. Men reportrarna tror inte det, kvalitetsredaktören Lars Ryding ifrågasätter Gustafssons bedömning.

– Jag har jobbat på den här tidningen i över 30 år och om jag minns rätt så har han då och då under hela den perioden förutspått Svenska Dagbladets snara död. Historien kan ju så småningom komma att ge honom rätt men man måste ändå konstatera att han haft fel väldigt många gånger på vägen dit.

För Skånska Dagbladet skulle en neddragning av presstödet med 50 miljoner vara mycket allvarligt, säger vd Richard Kling. 

– Det skulle bli en dramatisk påverkan på tidningen, 50 miljoner kronor är ju en stor del av vår inkomstmassa.

Skulle tidningen överhuvudtaget överleva? 

– Det är svårt att ta ställning till, det får man se. 

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".