Fortsatta protester mot Irak-krig i Australien

I Australiens största stad, Sydney, demonstrerade närmare en halv miljon människor på söndagen. Australiens premiärminister John Howard har lierat sig med USA och Storbritannien och det har lett till de största anti-krigs-demonstrationerna i Australien sedan Vietnam-kriget.
– Vår premiärminister måste lyssna på oss. Vi vill inte ha krig, sa en av deltagarna i den stora demonstrationen i Sydney på söndagen. I den soliga sommarhettan tågade flera hundra tusen demonstranter genom de centrala gatorna i Australiens största stad. Uppåt en halv miljon Enligt en del beräkningar hade uppemot en halv miljon demonstranter i olika åldrar mött upp. Det var som en sentida repris på 60-talets och 70-talets demonstrationer mot Vietnam-kriget konstaterade veteraner som deltog i söndagens fredsmarsch mot ett krig i Irak. Fredsmarscher med stort deltagande genomfördes också i andra städer i Australien i fredags och under helgen. Australien med USA När Nato spricker och gamla trogna bundsförvanter som Frankrike och Tyskland gör allt för att hindra ett krig har Australiens premiärminister John Howard satt sig i samma krigsbåt som USA:s president George Bush och Storbritanniens regeringschef Tony Blair. Howard är amerikanernas och britternas mest trogne bundsförvant just nu. I australisk tv sa Howard på söndagen att det inte går att mäta opinionen genom att räkna demonstranter. Jag gör det jag tror är bäst för Australien, sa han. Skickat 2 000 soldater Det han tror är bra för Australien har hittills visat sig vara att sända 2 000 soldater, jämte stridsflygplan och krigsbåtar till Persiska viken. Om de ska delta i ett eventuellt krig är inte beslutat men Howard sa att han litar mera på USA än på FN när det gäller internationell säkerhetspolitik. På en del av plakaten gick det att läsa ”Hur många liv ska offras för några liter olja” och ”Stoppa Bush-pyromanen och den lille mordbrännaren Howard”.
Lars Gunnar Erlandson, Bangkok
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".