Riskleksaker fortfarande tillåtna

Nya EU-regler ska göra barnens leksaker säkrare men svenska Konsumentverket är på flera punkter missnöjda med EU-kommissionens förslag.
Bland annat är det fortfarande tillåtet för godis- och kextillverkare att lägga med leksaker som kan innebära en kvävningsrisk för barnen.

I lekrummet på Fältöverstens förskola i Stockholm leker barnen med plasttigrarna, dinosaurierna, kuddarna, riddarborgen och de andra leksakerna.

Det cirkulerar runt en halv miljon leksaker på EU-marknaden. Och deras barnsäkerhet regleras av det så kallade EU-direktivet för leksaker som gällt sedan 1988 men som nu ska revideras.

Missnöje med bifogade leksaker
Svenska konsumentverket är nöjt med vissa delar av det nya förslaget till leksaksdirektiv som omfattar tydligare regler kring leksakers ljudnivåer och hastigheter på eldrivna lekfordon.

Men på flera andra punkter kritiserar man förslaget. När det gäller leksaker som följer med i godis- och kexförpackningar till exempel kan tillverkare fortfarande lägga i leksaker som är så små att de kan innebära en kvävningsrisk för barn.

Konsumentverket anser också att EU-kommissionen borde gå längre när det gäller vissa cancer- och allergiframkallande ämnen i leksaker. Dessutom är det många leksaker som inte uppfyller EU:s säkerhetskrav trots att de bär så kallad CE-märkning.

I höstas fick exempelvis världens största leksakstillverkare Mattel återkalla miljontals giftiga och farliga leksaker på grund av felaktig säkerhetsmärkning.

Tillverkarnas egna säkerhetsstämplar 
Leksakstillverkare har själva rätten att sätta säkerhetsstämplar på sina produkter och Mattel-exemplet visar att det helt enkelt är för lätt att fuska med säkerhetsstämpeln säger Wanda Geisendorf som är barnsäkerhetsexpert på Konsumentverket.

– I samband med det så började kommissionen och framför allt EU-parlamentet fundera på om det här med CE-märket var så bra egentligen, om man inte skulle ta ifrån leksaksimportörerna, tillverkarna att själva sätta på märket men så har det inte blivit.

”Måste tänka själv”
Susanne Lind som arbetar på Fältöverstens förskola i Stockholm anser att det vore bra med tydligare varningstexter och säkerhetsstämplar på leksaker. Men samtidigt är det också upp till vuxna att vara observanta på vilka leksaker barnen har.

– Och sedan får man tänka själv också som förälder och som pedagog måste man tänka till, vad är bra och vad kan hända, säger Susanne Lind.

Helena Edström
helena.edstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista