Kd samlar sig om äktenskapet

Kristdemokraterna samlades på fredagen i Uppsala, på kommun och landstingsdagar, En mycket viktig fråga för partiet som också diskuteras på kommundagarna är om hur regeringen ska lösa frågan om könsneutrala äktenskap. Leif Litsgård, är kommunpolitiker från Uppsala, och han skulle bli mycket besviken om kd ställde sig bakom en könsneutral äktenskapslagstiftning.

– För det är en av de grundläggande frågorna. Kristdemokraterna är bildat utifrån den kristna värdegrunden och då är det väldigt svårt för många av våra väljare att acceptera att partiledningen sviker på fråga efter fråga där vi under många år har haft en ståndpunkt och jobbat för en viss sak för gräsrötterna kan svika partiet då, säger Leif Litsgård.

Kristdemokraterna är det enda parti i riksdagen som vill att äktenskapet bara ska vara för heterosexuella och har också gjort frågan till en mycket viktig fråga för partiet. Gunilla Olsson, kristdemokrat från Tobo i Norduppland, tror liksom många andra på kristdemokraternas kommundagar, att partiet måste kompromissa i frågan på ett eller annat sätt.

”Partiets värderingar ligger fast”
– Jag skulle tro att det blir nödvändigt att kompromissa och då tycker jag att kristdemokraterna förmodligen får finna sig i det. Jag tycker inte att det är en sådan fråga som ska bryta regeringssamarbetet. Det tycker jag absolut inte utan då får man kanske acceptera det att det blir så.

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund tog också upp frågan i sitt tal som han höll inför partivännerna i Uppsala. Han sa både att partiets värderingar ligger fast, och samtidigt sa han att alliansen har gått till val på att lösa politiska problem tillsammans. Han tror att det går att hitta en lösning även i den här frågan, men han vill inte säga hur en sådan lösning skulle kunna se ut.

”Alla fyra partier kan bli nöjda”
– Den här frågan är förstås väldigt betydelsefull för oss kristdemokrater. Äktenskapet har funnits under tusentals års tid och vi tycker att det är en institution som fungerar väldigt väl och jag tycker att det är lite äventyrligt att börja ändra på den.

– Så att, det är vår ingång i det här samtalet men jag ser att det skulle kunna finnas möjligheter att hitta vägar som gör att alla fyra partier blir nöjda med utgången och det viktigaste förstås, att vi får en lagstiftning som fungerar väl gentemot svenska folket, säger Göran Hägglund.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista