USA inte med på konferens om humanitär Irak-hjälp

I Genève i Schweiz hålls under söndagen en konferens om det humanitära läget i Irakregionen – om ett krig skulle komma. Det är den schweiziska regeringen som vill förhindra att samma situation uppstår som efter Gulfkriget 1991 där grannstaterna till Irak fick bära en oproportionerligt stor del av bördan efter kriget.
Det är därför man nu sammankallat 21 hjälporganisationer, däribland Röda korset och FN:s flyktingkommisariat och 30 länder, bland annat de fem permanenta medlemmarna ur FN:s säkerhetsråd och samtliga grannstater i Irakregionen. Hjälp om kriget kommer Dessa parter ska under helgen diskutera humanitära insatser vid händelse av ett krig. Bara ett land har tackat nej och det är USA med motiveringen att det oklart hur en konferens kan hjälpa när FN redan gjort stora förberedelser för att undvika en kommande humanitär katastrof. USA har redan bidragit USA påpekar också att man tillsammans med Storbritannien bidragit med 15 miljoner dollar som humanitärt stöd till FN. USA har också lagrat förnödenheter i Italien och Kuwait för miljonbelopp, att användas vid ett krigsutbrott. Vill undvika politisering FN har beräknat att 100 miljoner dollar kommer att behövas för att få fram mat och övriga förnödenheter till Irak vid ett krig. Irak har inte heller bjudits in, enligt de schweiziska värdarna för att undvika att det blir en politisering av konferensen. Schweiz utrikesminister Micheline Calmy-Rey poängterade att mötet är strikt inriktat på hur man ska kunna få fram hjälp till Irak och till grannstaterna som måste vara förberedda för att ta emot upp emot en och en halv miljon flyktingar vid ett krigsutbrott. Krävs fler möten Mötet i Genève ska avslutas på söndagseftermiddagen men Schweiz utrikesminister har redan antytt att om en humanitär katastrof ska kunna undvikas kan flera möten komma att krävas.
Gunnar Bolin, Berlin
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".