Bryggerier pressas av priser och skatt

Råvarubrist och höjd ölskatt drabbar svenska bryggerier. Risken finns att stigande produktionskostnader och den höjda ölskatten kan påverka bryggeriernas försäljningssiffror negativt. På mikrobryggeriet Sigtuna Brygghus utanför Stockholm har man märkt av de stigande råvarupriserna.

– Ja, det här är tysk malt, kostade för ett år sedan ungefär 275 euro per ton. Nu kostar den mer än 550 euro per ton så det har dubblats så det är otroligt vad det har blivit dyrt, säger Peter Forss som är företagets vd.

Inne i maltförrådet på Sigtuna Brygghus ligger stora säckar med malt, en råvara som stigit i pris med 100 procent det senaste året. Prishöjningen beror på dåliga skördar och att alltfler bönder satsar på bioenergi samt på det stigande intresset för öl i Kina.

Råvarupris och skatt slår hårt 
Men det är inte bara råvarupriserna som har stigit. Vid årsskiftet höjde regeringen ölskatten med 62 öre per burk. Och enligt Peter Forss slår det hårt mot Sveriges ölbryggerier.

– Det slår ju naturligtvis väldigt hårt mot oss som är små därför att vi har ju svårt att kompensera med större volymer. Vi gör ju egentligen för lite öl redan idag för att det ska vara riktigt lönsamt och skulle försäljningen sjunka för oss, därför att vi måste höja priserna, så är det klart att det kan drabba oss, säger Peter Forss.

”Kvalitativt öl fortsätter sälja”
Det finns över 30 ölbryggerier i Sverige och Sigtuna brygghus är ett av de minsta.

– Nu är vi inne i vårt lilla färdigvarulager. Här gör vi i ordning det som ska skeppas iväg den här veckan. Här har vi vår absoluta storsäljare. Det är Gas-Jannes Golden Ale.

Men tror du att konsumenter kommer att välja en annan dryck än öl i framtiden om ölen blir dyrare?

– De som kan göra ett kvalitativt öl, de kommer att kunna fortsätta att sälja öl. Däremot tror jag att våra stora konkurrenter som har stora volymprodukter som många av kunderna vill att det ska vara billigt, alltså en ”stor stark” bara, jag tror att de kan få det lite svettigt därför att det finns ju alternativ till öl. Det finns ju vin för dem som är ute efter alkohol, säger Peter Forss.

De höga råvarupriserna och den höjda ölskatten oroar även de större bryggerierna. Caroline Ekman är informationsdirektör på Spendrups.

”Reglering av alkohol urvattnas
– Det här kommer ju att påverka oss alla inom bryggerinäringen. Om vi börjar med skatten så kommer den att höjas med 13 procent så det är klart att det kommer att påverka plus de kraftigt höjda råvarupriserna, säger Caroline Ekman.

Och Ann-Louise Kämpe på Carlsberg tror att det kommer att öka såväl den legala som illegala införseln av alkohol till Sverige.

– Och det medför i sin tur att den reglerade försäljningen av alkohol som vi vill ha i Sverige urvattnas och att brottsligheten i form av smuggling och langning troligtvis kommer att öka.

Jenny Lagerstedt
jenny.lagerstedt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".