Norrbotten inte lika rött som tidigare

Det traditionellt politiskt så röda Norrbotten är idag inte lika rött. Dels har s-rösterna på 15 år minskat med tio procentenheter. Dels har andra partier i flera kommuner gått ihop över alla tänkbara politiska gränser för att mota bort s från makten. För 15 år sen styrdes alla kommuner i länet av socialdemokrater.
Nu står de utanför makten i fyra kommuner; Kalix, Kiruna, Boden och Jokkmokk, där alla de andra åtta slagit sig samman i en regnbågsallians, med bland andra vänsterpartiets Mikael Segerström i täten. – Det utanförskap som vi har känt har triggat oss att förenas. Vi måste agera gemensamt annars får vi aldrig en förändring i Jokkmokk. Det det framförallt handlar om är en förändrad atmosfär i samhället och vi hade ingen tilltro att vi skulle få sossarna att förstå vad vi menar i praktiken. De har bedrivit en maktpolitik där de själva bestämmer, säger vänsterpartiets Mikael Segerström som sitter i den nya regnbågsalliansen. Länge socialdemokratiskt styre I Jokkmokk var länge och till i höstas, socialdemokraten Kenth Ögren kommunalråd och det var en kommunens starke man: snabbtänkt och handlingskraftig för en del, andra upplevde att han varken såg eller hörde dem. Retade ingen Nu är kristdemokraten Sune Berg nytt kommunalråd. Hans parti fick bara lite över ett hundra röster i valet – ett enda mandat, alltså Sune Berg själv. Kommunalråd fick han bli för att han inte retar så många i det politiskt komplicerade och hetlevrade Jokkmokk. Socialdemokraterna ångrar inget Socialdemokraternas gruppledare Nicklas Klang säger med ett snett leende att de verkar hålla på med ett världsrekordförsök. Han tycker inte att hans parti har något att ångra. – Det är fortfarande så att i Jokkmokks kommun står 46 procent av väljarna bakom socialdemokraterna. Jag går inte och tittar ner i backen. Det finns de i alliansen som menar att ”låt oss jobba i lugn och ro” men det tänker vi inte göra, säger Nicklas Klang.
Pia Sjögren
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".