Birgitta Ohlsson

Ny kompromiss om skuldavskrivningar

Regeringen är djupt splittrad i frågan om pengar ur biståndsbudgeten ska få användas för avskrivningar av gamla lån till utvecklingsländer.

Moderata samlingspartiet har hittills drivit igenom att två miljarder kronor ur biståndsbudgeten används till skuldavskrivningar.

Folkpartiet är motståndare till detta men enligt partiets talesman i biståndsfrågor, Birgitta Ohlsson, har folkpartiet tvingats gå med på en kompromiss.
– Skulle vi ha en regering enkom bestående av folkpartister och liberaler kanske situationen hade varit annorlunda, men vi är fyra partier som har fått kompromissa oss samman, säger Birgitta Ohlsson.

Det kan komma fler skuldavskrivningar nästa år?

– Det är hela tiden en förhandlingsfråga. Jag kan inte garantera vare sig bu eller bä, men vi försöker sträva efter att hålla det inom en rimlig gräns.

Gamla lån
Folkpartiet vill inte att biståndspengar ska gå till skuldavskrivningar på gamla lån till utvecklingsländer, men moderaterna har drivit igenom det.

Det innebär att hela skuldbeloppet räknas av från biståndsbudgeten, men att det i praktiken bara kostar mellan fem och tio procent att lösa in de gamla lånen.

I nästa års budget finns 500 miljoner kronor reserverade, men minst 450 miljoner blir över och kan användas till vad som helst.

Försökt övertyga
Birgitta Ohlsson och folkpartiet har försökt övertyga de andra borgerliga partierna om att använda pengarna för att öka yttrandefriheten i diktaturländer.

Biståndsbudgeten är på 32 miljarder kronor nästa år. En stor del av ökningen går till flyktingmottagande i Sverige.

Det följer internationella regler, men är omdiskuterat bland biståndsorganisationerna.

Birgitta Ohlsson har accepterat att den stora flyktingströmmen från Irak bekostas med biståndspengar, men att det hade varit bättre med pengar avsedda för verksamhet i Sverige.

– I princip tycker jag att det hade varit bättre med en tydligare rågång mellan fälten, säger Birgitta Ohlsson, som är utrikespoltisk talesman för folkpartiet.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".