”Vinstintresse ger fler sjukdiagnoser”

Privatägda St Görans sjukhus i Stockholm rapporterar in fler diagnoser på sina patienter till Landstinget än andra sjukhus i regionen. Men enligt landstinget är det ett sätt för sjukhuset att öka lönsamheten, eftersom antalet inrapporterade diagnoser påverkar ersättningen. (Ekot)
– Jag tror att man har starkare ekonomiska drivkrafter att ställa fler diagnoser. Som systemet är uppbyggt så kan det löna sig att hitta fler diagnoser. Det är ju en privat verksamhet, och de har ett mycket starkt incitament att gå ihop ekonomiskt och helst ge ett överskott, säger Göran Stiernstedt på STockholms läns landsting. Så ju fler och ju tyngre diagnoser desto mer pengar kan det bli? – Ja. De senaste tre åren har läkarna på privatägda St Görans sjukhus rapporterat in fler diagnoser i genomsnitt på sina patienter till landstinget än övriga sjukhus i regionen. Det visar en genomgång från landstingets revisorer. Ersättningarna för utförd vård bygger till stor del på ett system där diagnosernas karaktär och antal ligger till grund för vad landstinget ska betala ut till St Görans sjukhus, men att det finns ekonomiska incitament bakom skillnaderna förnekar St Görans vd Åke Strandberg. – Nej, det kan inte jag se. Vår ambition är att göra rätt hela tiden och om andra sjukhus har en sämre precision i sin diagnosrapportering är ju det deras problem, säger Åke Strandberg. ”Bättre på att tillämpa systemet” De undersökningar som gjorts av landstinget visar att St Görans sjukhus varken ställer fel diagnoser i större utsträckning än andra sjukhus eller tar för mycket betalt för vården. Enligt Göran Stiernstedt på landstinget handlar skillnaden snarare om att St Görans sjukhus är bättre på att tillämpa ersättningssystemet eftersom det finns vinster att göra. Det handlar om ungefär 10 miljoner kronor per år i ökad ersättning. Göran Stiernstedt menar att det vore bra om även landstingsägda sjukhusen blev bättre på att ställa fler diagnoser. – Jag tror absolut inte att vårdens innehåll skiljer det minsta mellan St Göran och andra sjukhus, utan det är mera att de har optimerat systemet, sett till att man verkligen har starka drivkrafter att sätta så många diagnoser som möjligt, säger Göran Stiernstedt. Så här har privatiseringen varit lyckad? – Ur deras synpunkt ja. Ur landstingets synpunkt? – Jag har inga invändningar, som sagt har våra egna sjukhus samma möjlighet, svarar Göran Stiernstedt som tycker att de landstingsägda sjukhusen borde bli bättre att ta tillvara den möjligheten.
Magnus Thorén

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".