Österrike utan regering tre månader efter valet

På söndagsmorgonen, efter ett sexton timmar långt möte, bröt regeringsförhandlingarna mellan det österrikiska folkpartiet och de gröna samman. Det innebär att Österrike fortfarande står utan en regering, nästan tre månader efter valet.
Det nattliga mötet var det tredje försöket att bilda en koalitionsregering mellan de gröna och det konservativa folkpartiet men det gick alltså inte den här gången heller. Hade blivit unik Eva Lizinger är politisk kommentator på den österrikiska tidningen der Standard och hon säger att förhandlingarna bröt samman eftersom partierna inte enas om sociala frågor, som pensioner och studiestöd. Det var ganska väntat säger hon, de två partierna står ideologiskt långt ifrån varandra och om de hade lyckats ena sig hade det blivit den första regeringen i Europa bestående av gröna och konservativa. Många bland de gröna tycker inte att partiet överhuvudtaget ska förhandla om att bilda regeing med de konservativa. Nytt försök med Haider Nu tror bedömare att förbundskansler Wolfgang Schuessel, som alltså tillhör de konservativa, antingen tvingas bilda en minoritetsregering eller att han gör ett nytt försök att bilda koalition med Jörg Haiders högerpopulistiska parti FPÖ. Fanns sådan koalition tidigare Det var en koalition av folkpartiet och de frihetliga som regerade Österrike fram tills att Jörg Haider gjorde palatsrevolution, störtade partiledningen och tvingade fram en regeringskris och nyval. Men Eva Lizinger, på der Standard tror ändå att ett nytt försök till tvåpartregering är det troligaste, eftersom Österrike inte haft en minoritetsregering sedan 70-talet.
Caroline Salzinger
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".