Medicintidskrifter censurerar forskning

En rad internationella, vetenskapliga tidskrifter har ställt sig bakom ett uttalande som säger att man ska modifiera eller låta blir att publicera vetenskapliga resultat, som skulle kunde användas av terrorister.
Det gäller till exempel resultat inom mikrobiologin, säger tidskriften Science redaktör, Donald Kennedy till P1 Vetenskapsradion vid en konferens i Denver: – En viss sortspublikationer särskilt inom mikrobiologi kan innehålla information som man inte vill ska hamna i händerna på terrorister och som kan vara användbara för dem, säger han. Bland annat tänker man på mjältbrandsbakterier, som kan göras resistenta – sådana resultat skulle kunna användas i fientliga syften av terrorister menar tidskiriftsredaktörerna. Men de här signalerna att undvika att publicera viktiga forskningsresultat ger oroande signaler. Det anser Erling Norrby, ständig sekreterare vid den svenska Vetenskapsakademin: – Det finns en gammal sanning att nästan all information kan både brukas och missbrukas och det har konfronterat vetenskapsmännen och samhället sedan väldigt lång tid tillbaks, säger han. Hur ser du på svårigheterna att dra en sådan här gräns, vad är det som kan användas på det här sättet? – Det är nästan omöjligt att dra en sådan gräns. Om man ser på det området som jag känner bäst till, nämligen virus och bakterier så är det samma metoder som man använder till att utveckla nya vacciner samtidigt som man skulle kunna göra allvarligare smittämnen, säger han. Vad skulle det här betyda för nya forskningsresultat? – Jag tycker man ska vara väldigt varsam i att tillämpa sådan här censur som det är fråga om. Heller våga ha den öppenhet i att låta data granskas av andra vetenskapsmän. Å ena sidan har man möjlighet till missbruk å andra sidan har man möjlighet till en väldigt värdefull användning inom medicin eller miljö, säger han. Vad kan man göra för att terrorister inte ska använda de här resultaten? – Det måste finnas andra sätt att skapa ett samhälle som baseras på förtroende och inte på misstroende. Vi har inte tagit upp det här ännu i Vetenskapsakademin men jag tror att alla upplever det här som ett besvärande ställningstagande just i denna gränslösa verksamhet som vetenskapen representerar, säger Erling Norrby.
Ingrid Gustavsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".