Kristdemokraterna

Val av kandidater inget för medlemmarna

Kristdemokraterna vill begränsa medlemmarnas rätt att rösta fram kandidater till EU-parlamentsvalet. På ett extrainsatt riksting under partiets kommundagar idag kommer man med största sannolikhet att ändra i reglerna så att det framöver blir ombud som får rösta på kandidaterna och inte som tidigare partiets alla medlemmar.

Lennart Sacrédeus, som varit EU-parlamentariker för kristdemokraterna, tycker att det här är olyckligt.

– Det handlar om delaktighet, att man med medlemskapet i ett politiskt parti kan vara med och påverka så mycket som möjligt och rösträtten är det yttersta uttrycket för en fullvärdig demokrati.

– Det blir färre som kan vara med, det blir ett mindre valdeltagande och det blir också ett uttryck för att Europaparlamentsvalet uppfattas som för svårt för vanliga medlemmar att kunna vara med i, säger Lennart Sacrédeus, riksdagsledamot för kristdemokraterna.

Få röstade
Inför förra EU-parlamentsvalet 2004 så hade kristdemokraterna ett provval. Alla medlemmar i partiet hade möjlighet att rösta på de kandidater som man ville se på partiets listor. Men det var ganska få kristdemokrater som röstade, ungefär tolv procent av medlemmarna, och det är ett av skälen till att man nu vill ändra regelverket och i stället låta cirka 1 200 ombud från lokalföreningarna få rösta i provvalet.

Emma Henriksson är riksdagsledamot och en av dem som förslår förändringen, hon tycker inte att det fungerade när alla medlemmar fick möjlighet att rösta.

– Hundra procent hade möjligheten, men bara tolv procent använde den, och många hörde av sig och sa; Hur kan ni förvänta er att jag ska kunna välja bland de här personerna eftersom det är över hela landet är det massa människor man inte känner.

– Då kom vi fram till att vi måste förändra det här på något sätt.

Tror på ökat intresse
Hon tror tvärtemot Lennart Sacrédeus att det här kommer att öka intresset för EU-politiken.

– För har man utsett några representanter som ska åka iväg och rösta blir det också naturligt att man diskuterar det innan. Vad ser vi som viktigt med europapolitiken, vad är det för kvalitéer vi vill se hos våra kandidater, och också att man åker till en gemensam stämma det sätter ju också extra mycket fokus på valet, säger Emma Henriksson, riksdagsledamot.

Lennart Sacrédeus, numera riksdagsledamot, som alltså suttit i EU-parlamentet för kristdemokraterna tycker att om man tar bort möjligheten för vanliga medlemmar att rösta i provvalet, så signalerar det uppgivenhet från partiet.

– Då säger man att vi kan inte mobilisera människor att vara intresserade och då signalerar man också en bedömning att valdeltagandet i det slutgiltiga valet i hela landet 2009 kommer att bli väldigt lågt det också, säger Lennart Sacrédeus.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista