Ryssland

Våldsamt vid protester i delrepublik

I den ryska delrepubliken Ingusjien har säkerhetsstyrkor med våld stoppat en regeringskritisk demonstration i huvudstaden Nazran. Sen igår kontrolleras delrepubliken av säkerhetstjänsten FSB och råder under särskilda anti-terrorlagar.

500 demonstranter med plakat med krav på presidentens avgång trotsade ett förbud som införts igår under en särskild anti-terrorlag.

Stenkastning
Tungt beväpnade ryska elittrupper i svarta masker stoppade tillsammans med kravallpoliser demonstrationen med våld. Demonstranter jagades genom centrum av militärer. Demonstranterna svarade med att kasta sten och flaskor.

Det största hotellet i delrepubliken, där ryska officerare och utländsk media alltid bor, brinner. En statstrogen dagstidnings lokaler har också stuckits i brand, oklart av vem. Det ska också ha gjorts försök att sätta eld på den lokala statstrogna tv-stationen, men vakter stoppade det.

Laglöshet
Protesterna riktas mot en korrupt administration, en laglöshet med försvinnanden som blivit värre än i granndelrepubliken Tjetjenien och mot att paramilitära grupper gripit och dödat människor i skydd av anti-terrorlagarna.

Lagar som oftare drabbar civila än terroristerna. Senaste i november stoppades en liknande protest med våld och gripanden. Anti-terrorlagarna hindrar oberoende journalister från att oberoende undersöka det som pågår i området.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".