Den akuta krisen inom Nato är över

Nato-länderna har kommit överens om hjälp till Turkiet. Det skedde sedan försvarsalliansen lyckats hitta ett sätt att gå förbi Frankrike.
Solidariteten inom alliansen har segrat, sa en trött generalsekreterare Lord Robertson. Men mycket till seger är det ändå inte för Nato, som under ganska exakt en vecka visat en sällan skådad splittring. Det sista motståndet hette Belgien. Premiärminister Guy Verhofstad har flörtat med den starka fredsopinionen i landet inför vårens val, genom att kräva att Natos agerande skulle styras av utvecklingen i FN:s säkerhetsråd. Där är ju motståndet hårt mot ett militärt angrepp på Irak, och Natoländer som USA, Spanien och Storbritannien tyckte att det var fel att koppla alliansen till det motsträviga säkerhetsrådet. De gjorde hårt motstånd, vilket ledde till att Nato till sist, i sitt beslut, bara säger att alliansen stöder FN:s försök att nå en fredlig lösning på Irakkonflikten, vilket måste betraktas som en självklarhet. Motsatsen, att Nato inte skulle stödja världssamfundets arbete för fred, vore ju hårresande. Men formuleringen gav ändå tillräcklig kosmetisk försköning för att kunna ligga till grund för en uppgörelse. Stridsfrågan har hela veckan gällt Turkiet. Nästan alla Natoländer har velat skicka försvarsmateriel till medlemslandet Turkiet, som gränsar mot Irak. Men Frankrike, Tyskland och Belgien har hela tiden varit emot. De ansåg att det skulle skicka signalen att Nato anser att diplomatin är uttömd, och att bara militära åtgärder återstår. Till sist gav Tyskland och Belgien med sig. Den tredje motståndaren, Frankrike, var formellt inte delaktigt i nattens beslut. Frankrike har ju, sedan länge, lämnat det militära samarbetet inom Nato och deltar bara i det politiska. Diskussionerna igår och i natt togs i en kommitté där Frankrike inte är med. Men mycket talar för att fransmännen ändå accepterar beslutet. Även om Nato till sist kunde nå en lösning så har alliansens anseende skadats. Den gångna veckan har varit en förödmjukande uppvisning inför en häpen omvärld, en uppvisning i oenighet och handlingsförlamning.
Willy Silberstein, Bryssel
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".