”För tidigt för demokrati i Irak”

Många irakier som lever i exil fruktar att det inte alls kommer att bli demokrati i Irak om Saddam Hussein försvinner från makten. Både Iraks demokratiska opposition och kurderna i norra Irak har reagerat kraftigt på USAs planer för Irak efter ett krig, rapporterar SR:s korrespondent.
USA planerar nu för hur Irak ska styras efter Saddam Hussein. Enligt de amerikanska planerna kommer landet att sättas under en amerikansk militärguvernör, som ska leda Irak i minst två år. I varje ministerium ska tre amerikanska militärer sättas i ledningen, men i övrigt ska dagens struktur, där Saddam Husseins Bath-parti innehar all makt, i stort sett bibehållas. Enligt vissa uppgifter är det den amerikanske utrikesministern Colin Powell som har drivit igenom det här upplägget, mycket efter påtryckningar från Saudiarabien och andra Gulfstater, som inte gärna ser att Irak återuppstår som en demokrati av västerländskt snitt. Colin Powell uppges hävda att det är för tidigt att införa demokrati därför att det inte skulle fungera regionalt sett. I klartext: de odemokratiska regimerna i grannländerna vill inte ha ett demokratiskt exempel så nära inpå sig. Planerna har fått Iraks demokratiska opposition att sparka bakut. I en debattartikel som den brittiska tidningen The Observer publicerade i helgen skriver Kanan Makiya, som är rådgivare till den Irakiska Nationella kongressen, en paraplyorganisation för oppositionen, att det vore en katastrof om de amerikanska planerna skulle genomföras och att de är djupt dåraktiga och representerar en enda röra. Han skriver att ironiskt nog så kommer den hittills USA-vänliga oppositionen att vändas till en antiamerikansk kraft, i samma sekund som Irak befrias från Saddam Hussein. Också kurderna i norr börjar oroa sig för vad som ska hända: efter ett krig väntas turkiska trupper gå in dom områden som nu styrs av kurderna själva och det kan få allvarliga följder, menar dom kurdiska grupperna. Turkiet går hårt fram mot sina egna kurder, och den turkiska armén är känd för att inte heller hysa några varmare känslor för kurderna på den irakiska sidan av gränsen.
Lars Kobbe, Kairo
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".