LO ändrar fallskärmsavtal för fackliga ledare

Efter hård intern kritik ska LO ändra fallskärmsavtalen för sina högsta företrädare. Flera fackliga ledare har utnyttjat möjligheten att själva utlösa sin fallskärm och därigenom har de belastat dom fackliga budgetarna med miljontals kronor. I fortsättningen ska ersättningen till de som inte blir omvalda också bli tidsbegränsade.
– Det här är en rätt ordentlig uppstramning av de regler som gäller och en klar försämring om man ser det så av de tänkbara förmånerna, säger LO:s chefsjurist Erland Olausson. Alltför frikostiga regler De nuvarande mer generösa reglerna infördes kring 1990 när livstidsvalen avskaffades och de högsta ledarna istället tvingades att ställa upp till omval med jämna mellanrum. Men systemet ansågs med tiden vara alltför frikostigt och för ett år började nya regler att arbetas fram. Skyldighet att arbeta fackligt De ny reglerna ska alltså bara gälla ledare som inte blir omvalda eller sådana som blir avsatta och innebär bland annat att den som har mer än tio år kvar till pension får drygt tre fjärdelar av lönen i två år men har också skyldighet att utföra arbete för facket. Den som har mindre än tio år kvar till pension får tre till fem års ersättning. Trots att det här är en försämring är det ju ändå mer förmånligt än vad vanliga LO-medlemmar får när dom blir uppsagda, men nivån är rimlig tycker LO:s chefsjurist Erland Olausson. – De här personerna ska väljas om vart fjärde år, det slipper ju de flesta andra av oss. Vi har ett anställningsskydd som kräver saklig grund för uppsägning och det krävs ju inte för de här personerna. Är man LO-ordförande kan man få gå på dagen. Gamla regler gäller redan valda Den som utöver avgångsvederlaget skaffar sig annan inkomst får minskad ersättning om inkomsten överstiger en viss nivå. De nya reglerna gäller bara de som väljs framöver. För redan valda fackliga ledare gäller det gamla systemet så för dem finns det alltså möjlighet att hoppa av och få ersättning ända fram till pension. LO:s styrelse har klubbat igenom det nya trygghetsavtalet som slutgilitigt ska godkännas i maj av LO:s representantskap. Ett tiotal av LO:s medlemsförbund som har liknande fallskärmsavtal som LO centralt rekommenderas att också byta till det här nya systemet.
Johan Prane
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".