Suharto sommaren 2007.

Indonesiens exdiktator Suharto död

Uppdaterad 13:00
Suharto avled under söndagen, 86 år gammal, på sjukhus i huvudstaden Jakarta. Suharto styrde Indonesien i tre decennier, fram till 1998 då han tvingades bort från makten.

Med Suhartos dramatiska avgång 21 maj 1998 avslutades det längsta enväldet i Sydostasiens moderna historia. I mer än 30 år, från 1968 till 1998, styrdes Indonesien av den tidigare generalen, en generation av hans medborgare må förlåtas om de trodde att den så kallade ”nya ordningens” regim aldrig skulle ta slut.

Suharto kom till makten efter ett påstått kommunistiskt kuppförsök och ledde med brutal hårdhet militärens jakt på kommunistpartiets anhängare. Exakt hur det gick till när makten skiftades från Sukarno, det från Nederländerna självständiga Indonesiens förste president, till Suharto, kommer länge än att vara ett olöst nationellt trauma.

Ställde sig in hos väst
Den gamle presidenten flörtade med kommunisterna, gillade Kina och var kompis med Mao Tse Tung. Den nye hade ihjäl dem, kanske en miljon av kommunistpartiets sympatisörer, och ställde i epoken av kallt krig in sig hos väst som därmed blundade då Östra Timor ockuperades.

Om Sukarno alltså var ”nationens fader” lät sig Suharto kallas ”utvecklingens fader”. Dennes så långa fastklamrande vid makten möjliggjordes inte bara av skickligt maktspel utan också av enastående ekonomisk utveckling med för Indonesien ett årligt snitt på sex procents tillväxt – i 30 år.

Förstod inte konsekvenserna
Vi var många som vid halvårsskiftet 1997, då Hong Kongs historiska överlämnande till Kina nyhetsmässigt överskuggade allt annat i regionen, inte begrep konsekvenserna av att Thailands valuta kraschat. Det gjorde knappast heller Suharto, även om det ledde till hans fall.

De ekonomiska konvulsionerna som kom att skaka stora delar av Asien drog även med sig Indonesien där Suharto-familjens korruption gav näring åt den folkliga vredens massdemonstrationer.

Nu är det bara två kvar i den lilla klubben av diktatorer som haft makten i mer än 30 år. Först dog Mubutu i Zaire, sedan Suharto. Bara Khadaffi är kvar, och Castro.

Bengt Therner
bengt.therner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista