Barack Obama och hustru Michelle firar nattens seger. Foto:Steven Senne/Scanpix

Storseger ger Obama ett lyft i kampen

Barack Obama vann natten till söndag primärvalet i South Carolina, där demokraterna valde vem de vill se som partiets presidentkandidat. Det blev storseger för Obama som fick dubbelt så stort stöd som tvåan Hillary Clinton.

En klar seger och en mycket viktig vinst för Barack Obama. Det här visar att Iowa inte var någon engångshändelse, sa Obama efter att ha tagit hem mer än hälften, 55 procent, av rösterna i South Carolina. En betryggande förstaplats före huvudrivalen Hillary Clinton som fick 27 procent.

John Edwards hamnade långt efter med 18 procents väljarstöd. En tung motgång för Edwards som satsat stort här i delstaten där han föddes och där han lagt ner enorma kampanjresurser.

Vill ena landet
Valet i South Carolina har setts som ett test på opinionen i sydstaterna och på hur svarta väljare, som är i majoritet här, ska rösta. 46-årige Obama som är den yngsta av kandidaterna och den ende svarta presidentaspiranten sa i sitt tacktal att han inte går till val på frågor om hudfärg. Jag vill ena landet, och förändra politiken i grunden sa han.

Obamas budskap om förändring av USA har lockat till fullsatta valmöten i South Carolina, bland unga väljare har han närmast rockstjärnestatus, och inatt jublade lyckliga supportrar på gatorna i huvudstaden Columbia.

– He had a lot of energy. And he has a vision for change. If you do have that vision and build your campaign on a certain message, you will deliver.

Obama är trovärdig, han verkar äkta, sa tjugoåriga Nousa Walker som skrikit sig hes på valvakan.

Jämn strid
Den övertygande segern ger senatorn från Illinois en rejäl skjuts framåt. Nu blir striden jämn mellan demokraternas två huvudkandidater.

– Millions and millions of Americans are going to have the chance to have their voices heard and their votes counted.

Jag ser framåt, sa Hillary Clinton som redan igårkväll reste vidare till Tennesse för att kampanja inför nästa steg i valprocessen.

På supertisdagen den femte februari går nära hälften av USA:s delstater till nomineringsval. Både för republikanerna och demokraterna är frågan om vem som vinner fortfarande helt öppen.

Ginna Lindberg, Columbia South Carolina
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista