Ryssland

Kritiker av Putin får inte vara med i valet

Den ryske presidentkandidaten Michail Kasianov, som är mest kritisk till ledningen i Kreml, får inte ställa upp. Det beslöt den centrala valkommissionenpå söndagen med argumentet att namnunderskrifter hade förfalskats. Därmed blir det fyra män som kandiderar i presidentvalet den andra mars och favoriten har redan en förkrossande majoritet enligt opinonsundersökningar.

– Jag anser att inte ens de kandidater som sägs stå för oppositionen är i opposition till makten utan stöder den. Det är inget riktigt val utan det blir Dmitrij Medvedev som tar över efter Vladimir Putin, trots att han saknar Putins karisma, säger Alexandra Astavina, statsvetare och analytiker vid det ryska lilla Gröna partiet.

Partiet fick inte ställa upp i parlamentsvalet i fjol.

Redan klart
Hon anser att valet är avgjort redan och därmed onödigt, hon anser att det är en fara för Ryssland att den som alla vet är främste kandidat, och blir vald, inte behöver stå till svars för någon politisk linje eller gentemot en väljarkår. 

Men att säga något sådant officiellt är helt enkelt farligt, konstaterar hon. Att säga att man är emot alla kandidater går inte.

Har 82 procent
Putins favorit, Dmitrij Medvedev, är klar som kandidat och har enligt senaste opinionsundersökningarna 82 procent av rösterna. Tvåa ligger kommunistpartiets Gennadij Ziuganov med nio procent. Men flera i partiet tycker att Ziuganov bör dra sig ur det farsartade valet och därmed markera riktig opposition.

Det skulle dock innebära dödsstöten för honom politiskt så han kommer att ställa upp. Det gör också veteranen och extremnationalisten Vladimir Zjirinovskij från LDPR. Han sägs bli trea. De båda har klagat på att de inte fått lika mycket utrymme för sin valkampanj i statstelevisionen som Medvedev. 

Den före detta premiärministern Michail Kasianov får inte ställa upp.  

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".