LO ändrar generösa fallskärmsavtal

Den fackliga centralorganisationen LO ska ändra fallskärmsavtalen för sina högsta ledare. Den interna kritiken har växt sen fackliga ledare utnyttjat möjligheten att själva utlösa sin fallskärm och därigenom belastat dom fackliga budgetarna med miljontals kronor.
I fortsättningen ska ersättningen till ledare som inte blir omvalda också bli tidsbegränsade, säger LOs chefsjurist Erland Olausson som utarbetat dom nya reglerna. De nuvarande mer generösa reglerna infördes kring 1990 när tidsintervallet avskaffades och de högsta ledarna istället tvingades att ställa upp till omval med jämna mellanrum. Men systemet ansågs med tiden vara alltför frikostigt och för ett år sedan började nya regler att arbetas fram och de ska alltså bara gälla ledare som inte blir omvalda eller såna som blir avsatta. Det här innebär bland annat att den som har mer än tio år kvar till pension får drygt tre fjärdelar av lönen i två år, men har också skyldighet att utföra arbete för facket. Den som har mindre än tio år kvar till pension får tre till fem års ersättning. Trots att det här är en försämring så är det ju ändå mer förmånligt än vad vanliga LO-medlemmar får när de blir uppsagda, men nivån är rimlig tycker LO:s chefsjurist Erland Olausson. Den som utöver avgångsvederlaget skaffar sig annan inkomst får minskad ersättning om inkomsten överstiger en viss nivå. Och de nya reglerna gäller bara de som väljs framöver. För redan valda fackliga ledare gäller det gamla systemet så för de finns det alltså möjlighet att hoppa av och få ersättning ända fram till pension. LO:s styrelse har klubbat igenom det nya trygghetsavtalet som slutgiltigt ska godkännas i maj av LO:s representantskap. Ett tiotal av LO:s medlemsförbund som har liknande fallskärmsavtal som LO centralt rekommenderas att också byta till det här nya systemet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".