Riskkapitalister bättre än sitt rykte

Riskkapitalbolagen som länge kritiserats för kortsiktighet och tuffa nedskärningar får upprättelse i en omfattande studie. I den största undersökning om riskkapitalet hittills som gjorts framträder en bild av ansvarsfulla ägare som satsar mer än andra på forskning.

Per Strömberg, professor på Handelshögskolan har varit med och gjort undersökningen.

– Ungefär hälften av alla bolag hålls i riskkapitalägo mer är nio år

Vad skulle det tyda på?

– Det är svårt att vara kortsiktig om man förväntar hålla sig i ett företag i nio år. Det är väl en placeringshorisiont som överstiger den som de flesta börsplacerare har, säger han.

Handelshögskolan har tillsammans med Harvard och London School of Economics studerat har utvecklingen i över 22 000 bolag som köpts och sålts av riskkapitalbolag, eller private equitybolag studerats.

Facklig kritik
Kritiken mot riskkapitalets allt större inflytande från fackföreningar i Europa har stundtals varit stenhård. De globala riskkapitaljättarna med hundratals miljarder kronor att köpa upp bolag för, har liknats vid maffian och internationella fackliga organisationer har uppmanat till bojkott.

Men svenska LO ser annorlunda på saken. Under hösten har facket i tysthet haft flera möten med de ledande företrädarna för riskkapital i Sverige, bland annat för Wallenbergarnas EQT.

LO:s chefekonom Dan Andersson säger så här om varför han fått en annan bild av riskkapitalisterna.

– När jag såg dem så uppfattade jag dem som ansvarsfulla människor med mycket verksamhetsinsikt och erfarenhet.

Håller övriga fackliga Sverige med dig om den här bilden?

– Nej, jag tror att de har en mycket mer negativ bild. Bland annat för att riskkapitalisterna är slutna. De har mycket lite information om sin verksamhet. De har sina inkomster på Kanalöar, där man betalar mindre i skatt. Jag tror att det finns en allmänhet som är misstroende mot riskkapitalister och det har riskkapitalisterna sig själva att skylla för, säger han.

Också för forskarna bakom studien, som presenterades i helgen på World Economic forum i Davos, kom resultaten som en överraskning.

– Om man tror att riskkapitalfonder är kortsiktiga och försöker blåsa upp vinsterna på kort sikt så är just innovationer ett bra ställa att titta, och där ser vi förvånansvärt nog att innovationstakten inte går ned i och med riskkapitaluppköpen. Däremot ser vi att kvalitén på de innovationer som görs verkar öka, säger Per Strömberg.

Rekordhög avkastning
De senaste åren har det flödat in pengar i riskkapitalfonderna, ofta belägna i skatteparadis. Bara de svenska AP-fonderna har satsat tiotals miljarder kronor och avkastningen har i många fall varit rekordhög.

Riskkapitalfonderna köper bolag, effektiviserar och omstrukturerar och säljer vidare. Riskkapitalens direktörer kan alltså vara på väg in från kylan.

Men allt är inte bara ros i den nya studien: riskkapitalisternas egna försäkringar om att de skapar fler jobb än de skär bort den stämmer inte.

– Sysselsättningen växer inte lika snabbt hos bolag som blivit köpta av riskkapitalfonder, jämfört med andra bolag, som är i samma industri och samma bransch och samma tidpunkt, säger Per Strömberg.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Riskkapitalet allt viktigare

I början av 2007 ägdes 14 000 företag världen över av så kallade private equity-bolag, eller riskkapitalbolag.

År 2000 handlade det om mindre än 5 000 företag och år 1995 var siffran 2000.

Mellan 2001 och 2007 beräknas riskkapitalbolagen och deras fonder ha förvärvat företag världen över för totalt 17 400 miljarder kronor.

Källa: ”The global economic impact of private equity report 2008, World economic forum”

Mer fakta
Riskkapitalbolagens förvärv sker ofta genom det som på finansspråk kallas LBO:s eller ”leveraged buy outs”.

Köparen, riskkapitalbolaget, tar kontroll över ett företag genom att betala en stor del av köpet med lånade pengar.

Lånen finansieras sedan delvis genom det köpta bolagets egna tillgångar och vinster.

Ibland belånas upp till 70-80 procent av värdet på det köpta bolaget. Men i takt med den internationella oron på kreditmarknaderna har bankernas villighet att låna ut pengar till riskkapitalbolagen minskat de senaste månaderna.

Vid sidan av lån finansierar riskkapitalbolagen sina uppköp genom att låta bland andra förmögna privatpersoner eller pensionsfonder investera i riskkapitalbolagens uppköpsfonder.

Svenska riskkapitalbolag är bland andra EQT, Ratos och Industri kapital.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista