Skonsam strålning mot cancer

För första gången i Sverige har Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg använt en ny strålningsmetod mot cancer. Cancerläkaren Per Karlsson på Sahlgrenska säger till Göteborgsposten att med den nya stråltekniken, IMRT, kan cancertumören ges tillräcklig hög dos samtidigt som känsliga organ i närheten skonas.
Den patient på Sahlgrenska där den nya stråltekniken har använts hade en stor tumör runt kotpelaren där den känsliga ryggmärgen finns. Tumören gick inte att operera och normalt hade läkarna inte vågat ge tillräckligt hög stråldos för att det skulle finnas en chans till att bota - bara att lindra. Hur det går för patienten är för tidigt att säga men hittills ser det ut att ha gått bra säger Cancerläkaren Per Karlsson till tidningen. Idag är biverkningar av strålning ett stort problem - speciellt i huvud-halsregionen men också när det gäller dom vanligaste cancerformerna prostatacancer och bröstcancer.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista