Hälften av landets talböcker mögelskadade

Hälften av Sveriges alla talböcker som lånas ut till synskadade har mögelskadats efter en vattenläcka på Talboks- och punktskriftsbiblioteket i Enskede i Stockholm. Även en stor del av punktskrifterna har skadats.
Ingar Beckmar Hischfeldt är chef på Talboks- och punktskriftsbiblioteket i Enskede i södra Stockholm. – Det blir omöjligt att känna punkterna i punktskriftsböckerna när pappret i dem blir fuktigt, säger hon. Åtta kilometer litteratur Talboks- och punktskriftsbiblioteket i Enskede är ett av världens största bibliotek för talböcker och punktskrifter. Åtta kilometer hyllor är fulla av litteratur för synskadade. Där förvaras hälften av landets alla talböcker, och nu har nästan allt blivit skadat. I januari läckte det in stora mängder vatten i biblioteket. Sedan hittades mögel i väggarna. Som om det inte räckte fungerade inte den damsugare som skulle samla upp dammet när möglet sedan slipades bort. I stället har nu mögeldammet spridits i hela biblioteket och trängt in i talböckernas kassetter. Det är 170 tusen cd-romskivor och bandböcker med i snitt åtta kassettband i varje bok. Varje varje enskild kassett måste nu saneras från damm. Kustlitteratur säkrad Det mesta går antagligen att sanera, men det kommer att ta tid. Kurslittertur som studenter behöver omgående har säkrats. Men för annan litteratur kan det dröja lång tid innan det går att låna böckerna igen. – För äldre synskadade är läsning otroligt dominerande. För dem kan det vara svårt att inte få sina böcker. Ingar Beckmar Hischfeldt, chef på talboks- och punktskrifsbiblioteket i Enskede i Stockholm.
Daniel Velasco, Radio Stockholm
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".