Bomarknadens vinnare småhusägare på mindre ort

Det har blivit billigare att bo sedan mitten av 90-talet. Men många känner inte igen sig i den beskrivningen, för samtidigt blir det allt större skillnader i bostadskostnader mellan olika hushåll. Det är småhusägarna utanför storstäderna som är de stora vinnarna.
– Framför allt småhusägarna i mindre och medelstora kommuner är vinnare. Där har vi sett sjunkande småhuspriser och på det sjunkande räntor, säger Bengt Turner, bostadsforskare vid Uppsala Universitet. Det kan jämföras med storstäderna och universitetsorterna där småhuspriserna stigit med 40 procent de senaste åren. Det har inte kompenserats med sjunkande räntor. Så de som bor i storstäder har inte haft sjunkande bostadskostnader? – Det har de fått om de bott kvar relativt länge. Men de som flyttat in på senare tid har fått markant ökade bostadsutgifter, säger Bengt Turner. De kraftiga räntesänkningarna i slutet av 90-talet har alltså gjort att ett genomsnittligt svenskt hushåll år 2001 betalade 600 kronor mindre i månad för sitt boende än fem år tidigare. Räntan viktigare äntaxering I och med stigande taxeringsvärden så har fastighetsskatten ökat för många, men det spelar en mindre roll i sammanhanget, enligt Bengt Turner: – Räntesänkningarna betyder mer än fastighetsskatten. Med fastighetsskatten är det också så att för vissa har taxeringsvärdena ökat men för vissa har skattesatsen sjunkit så den effekten kan vara ganska liten jämfört med effekten av sjunkande räntor. Även om hyran för de som bor i lägenhet också till viss del gynnas av ränteläget så har utvecklingen också gjort att skillnaderna i bostadskostnader för olika typer av hushåll har ökat. – Ja, både regionalt och mellan olika upplåtelseformer. Det är mycket större prisskillnader och mycket större genomslag av marknadskrafter på bostadsmarknaden än vad vi haft tidigare, säger Bengt Turner. Dyrare bo i framtiden Om man jämför hushållens utgifter för boende på längre sikt, tio till femton år, så har de inte sjunkit generellt. Bengt Turner tror också det kommer bli dyrare att bo i framtiden. – För de som bor i småhus och även hyresgästerna kommer man nog se en viss ökning av bostadsutgifterna på grund av den ränteökning som säkert kommer så småningom. Å andra sidan kan man nog räkna med att priserna kan sjunka framför allt i våra mer heta regioner, säger Bengt Turner, bostadsforskare vid Uppsala Universitet.
Erik Boman

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".