Flera problem för trängselavgifter i Stockholm

I Stockholm förs en upprörd diskussion mellan bland annat kranskommunerna och Stockholms kommun om de planerade trängselavgiftern. Det krävs en lagändring för att de ska kunna införas. Men Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand ser inte det som något hinder.
Grunden är uppgörelsen mellan Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna efter valet i höstas. Ska det kunna införas försök med trängselavgifter nästa år krävs lagändringar av regering och riksdag. Men Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand ser inte det som något hinder. – Det måste till en lagändring för att vi ska kunna införa trängselavgifter. Det har vi varit medvetna om i många år. Flera problem Det är flera punkter som vållar problem för Stockholms kommun och försöket med trängselavgifter nästa höst. Stockholms kommun får inte ta ut avgifter för vägar som redan är betalda. Stockholm får heller inte ta ut avgifter för bilar från andra delar av landet. Enligt expterterna i Stockholmsberedningen, som arbetar under Näringsdepartementet, vilka ska ha tagit fram ett förslag till i sommar, så måste det bli en statlig skatt som tas ut i Stockholm. För det krävs att regering och riksdag ändrar lagen, något som Stockholmsberedningens ordförande, vänsterpartisten Kenneth Kvist, säger kan bli svårt. Borgerliga hotar utebli På onsdag kommer Stockholms kommun ha möte med kranskommunerna om trängselavgifterna. Men de borgerliga hotar med att inte komma. Vägverket har dessutom allvarliga invändningar mot vilka konsekvenser trängselavgifter kommer få på Essingelseden, som är en statlig väg. Men Miljöpartiet tvivlar inte på trängselavgifterna. När staten tagit in skatt i form av trängselavgifter kan pengarna betalas tillbaka till stockholmsområdet för att användas för kollektivtrafik, föreslår miljöpartiets Maria Wetterstrand. – Antingen gör man det som en politisk överenskommelse i samband med att man fattar beslut om trängselavgifterna. Eller så skriver man in i lagen att pengarna förs tillbaka på det sättet. Antagligen är det enklare att göra det genom en politisk överenskommelse. Det verkar lite motigt för er att få igenom alla de saker ni kommit överens om med socialdemokraterna? – Jag tycker det är en ganska konstig slutsats bara för att någon går ut och säger att det krävs en lagändring för det här. Det har vi vetat om hela tiden. Nu håller man på att jobba fram exakt hur den lagändringen ska se ut. Så trängselavgifterna är inte i fara som du ser det? – Nej det tycker jag inte det verkar som, säger Maria Wetterstrand språkrör för Miljöpartiet.
Erik Ridderstolpe

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".