Långtradarna står i kilometer efter kilometer. Foto: Scanpix.
Polen

Tullstrejk medför trafikkaos vid gränsen

På grund av de polska tullarnas strejk och maskningsaktioner står flera tusen långtradare i milslånga köer till Ryssland, Vitryssland och Ukraina. på måndagen ingrep den polska regeringen för att få ett slut på konflikten som kostat tre långtradarchaufförers liv.

– I måndags den 21 januari, alltså för en vecka sedan, ställde jag mig i kön och i dag måndagen den 28 är jag nästan framme för att kunna visa mina dokument för tullarna, berättar en av de många drabbade lastbilschaufförerna för den polska televisionen.

Den längsta kön med 1 500 lastbilar är 44 kilometer lång. Väntetid: tre till sju dagar.

Strejken har pågått i en vecka
Strejken bland de polska tullarna har pågått i en vecka och gäller vid Polens samtliga 14 gränsövergångar till Kaliningrad, Vitryssland och Ukraina.

Sedan Polen blev medlem i Schengen har tullpersonalens arbetsbelastning ökat kraftigt och de kräver därför 1 500 zloty, drygt 4 000 kronor i löneökning.

Under veckan har tre lastbilschaufförer avlidit på grund av hjärtinfarkt. Chaufförerna har knappast fått någon varm mat, har inte kunnat duscha och sover i kalla bilar eftersom drivmedlen håller på att ta slut.

Lasterna är plomberade
För många har deras last gått förlorad men eftersom bilarna är plomberade kan lasten inte kontrollernas.

På måndagen när lastbilschaufförer hotade att blockera Warszawas infarter ingrep regeringen.

Tullen ska få hjälp av gränsbevakningen för att påskynda hanteringen av dokument, armén ska förse chaufförerna med varm mat och lastbilarna med bensin.

Lönen ska höjas med en tredjedel av den begärda summan.

Kjell Albin Abrahamson, Warszawa
kjell_albin.abrahamson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".