Sabuni presenterar förslaget.

Diskriminering kan bli dyrare

Det ska kosta mer att diskriminera andra människor. Regeringen vill ersätta dagens skadestånd med en så kallad diskrimineringsersättning.

– Skadestånd är vanligtvis kopplade till straff, och det gör att skadestånden i Sverige är ganska låga. Därför bryter vi loss det som vi kallar diskrimineringsersättningen och skickar en tydlig signal till domstolarna att ersättningarna ska vara kännbara, säger integrations- och jämställdhetsminister Nyamko Sabuni.

Vad innebär en högre ersättning i kronor räknat?
– 
Det kan inte jag säga. Det kan bara domstolarna utdöma i kronor räknat. Men de ska ju nu avgöra vad som är avskräckande, säger hon.

Nyamko Sabuni anser att de 15 000 kronor ett lesbiskt par fick i skadestånd för att de slängdes ut från en restaurang när de kysstes var alldeles för lågt för att krogägare och arbetsgivare ska känna sig avskräckta.

Idag är det förbjudet att diskriminera någon på grund av kön, etnisk tillhörighet, religiös tro, sexuell läggning och funktionshinder.

Skydd för nya grupper
I den lagrådsremiss till ny diskrimineringslag som regeringen presenterade på måndagen blir det också förbjudet att diskriminera människor på grund av ålder och könsöverskridande identitet som syftar på transpersoner.

Regeringen vill också slå samman de fyra olika ombudmännen som idag har hand om diskrimineringsfrågor till en enda myndighet.

Funktionshindrade måste vänta
Från början var det tänkt att även bristande tillgänglighet för funktionshindrade skulle finnas med i den nya lagen.

Men eftersom Sverige dröjt med att införa EU:s arbetslivsdirektiv, där diskriminering av äldre för länge sedan skulle ha vara infört i svensk lag, hann regeringen inte med frågan om tillgänglighet den här gången.

Men frågan om tillgänglighet ska behandlas snabbt, lovar Nyamko Sabuni.

– Avsikten är att vi ska återkomma skyndsamt under mandatperioden med konkret lagförslag hur vi ska få bättre tillgänglighet i samhället, säger Nyamko Sabuni.

Avsikt ifrågasätts
Maria Johansson som är förbundsordförande för de handikappades riksförbund, DHR, ger inte mycket för ministerns löfte.

– Vi vet ju inte att det kommer någonting senare. Det här är något som har diskuterats och funnits med på den politiska dagordningen i drygt tjugo år. Jag är besviken för att man ännu en gång har backat och inte vågar ta ställning i den här frågan, säger Maria Johansson på DHR.

Olof Sjölander
olof.sjolander@sr.se

Anna-Karin Ivarsson
anna-karin.ivarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".